Nagy bajba kerülhet, aki így fűt 2024 telén: rengeteg magyar háztulaj nem kér az ingyen segítségből

Szánthó Péter2024. október 23. 06:02

Bár egyre többen kérik az ingyenes kéményseprést, a családi házak jelentős részébe még mindig nem jutnak el a szakemberek. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kérdésünkre közölte: 2023-ban több mint 620 ezer ingatlanban jártak a kéményseprők. Fontos tudni, hogy a társasházakban automatikusan ellenőriznek a szakemberek, de a különálló családi házakhoz külön ki kell hívni őket - az igénylést az interneten el lehet intézni, pár perc az egész. A kéményseprők nem büntetnek, de ha veszélyes hibát észlelnek, akkor azonnal leállíttatják a fűtőkészülékeket, egészen addig, ameddik el nem hárul a probléma - valljuk be, ez még mindig jobb annál, mintha szén-monoxid mérgezés vagy kéménytűz lenne a vége.

2023-ban 1132-szer riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt, 102-vel kevesebbszer, mint 2022-ben. 261 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, 56-tal többen, mint az azt megelőző évben. Az év során 15 ember vesztette életét a mérgező gáz miatt, néggyel kevesebben, mint 2022-ben. Az érintett ingatlanok 85 százalékában volt szén-monoxid-érzékelő. 2024 első háromnegyedévében 778 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt. 92 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, 6 ember életét már nem lehetett megmenteni - közölte kérdésünkre az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

És itt érdemes kiemelni, hogy ilyenkor nem csak a mérgező gáz szedi áldozatait, hanem szilárd tüzelővel fűtés esetén a kémény falán lerakódó, egyre vastagodó korom- és kátrányréteg – ha nem távolítják el szakszerűen – előbb-utóbb meg fog gyulladni, és a tűz könnyen átterjedhet a ház tetőszerkezetére is - a gyúlékony szennyeződés fokozottabban alakul ki ott, ahol szeméttel, vagy valamivel kezelt fával fűtenek, de a nedves tüzelő is elősegítheti!

A katasztrófavédelem szerint évente akár 1000 olyan eset is lehet, amikor a tűz a kéményben keletkezik, a bajt onnan lehet felismertni, ha hangos pattogó, recsegő zajt hallani a kéményből, és visszaéramlik az égéstermék - ilyenkor azonnal hívni kell a 112-es segélyhívót.

Vízzel pedig tilos a kéménytüzet oltani, mert akár fel is robbanhat!

Ingyenes kéményseprés igénylése

Bár erről pontos adat nem áll rendelkezésre, de minden bizonnyal sok esetet meg lehetett volna előzni azzal, ha a háztulajok ellenőriztetik a kéményt és a fűtőberendezéseket.

Még az sem lehet kifogás, hogy ez sok pénzbe kerül, mert a kéményseprés a lakossági ügyfeleknek ingyenes!

Az ezt firtató kérdésünkre az OKF elárulta: 2023-ban jelentősen, 23 százalékkal emelkedett az online ügyfélszolgálati oldalon keresztül beérkezett időpont-egyeztetési kérelmek és megrendelések száma.

A katasztrófavédelem kéményseprői a sormunkákkal együtt több mint 620 ezer ingatlan csaknem 791 ezer kürtőjét ellenőrizték a tavalyi évben. A sormunkák kapcsán érdemes tudni, hogy a társasházakhoz automatikusan mennek ki a kéményseprők, követve az adott évi munkatervüket - ami itt érhető el. Tehát, ha valaki társasházban él, annak csak annyi a dolga, hogy beengedje a szakembereket, amikor a munkaterv szerint ő következik - egyébként a társasházak kéményeit kétévente ellenőrzik.

A szakértők szerint amennyiben a családi ház kéményére gázüzemű fűtőberendezés van csatlakoztatva, ajánlott kétévente ellenőriztetni. Ha viszont szilárd tüzelésű fűtőeszközt használnak, az éves ellenőrzés javasolt.

Elsőre soknak tűnhet a katasztrófavédők által végzett több százezer kéményellenőrzés, de ha figyelembe vesszük a 2022-es népszámlálás adatait, világosabb a kép: a 4 009 895 magyar háztartásból 2 112 477 vezetékes gázzal, 706 889 fával fűt, és 570 141 háztartás mindkettőt használja. Összességében tehát közel 3,4 millió háztartás érintett - és egy ingatlanon nem csak egy kémény lehet. Úgyhogy van még tér a növekedésre!

Simán letiltják a kazánt, bojlert!

Mint az OKF kérdésünkre elárulta: szén-monoxid nem csak gázkészülékek működtetése közben keletkezhet. Valamennyi nyílt lánggal működő eszköz esetén fennáll a szén-monoxid fejlődésének az esélye akkor, ha nem megfelelő a levegő-utánpótlás.

Ez független attól, hogy fával, gázzal, vagy szénnel fűtünk. Ezen eszközök használatakor gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről. Nem elég olykor szellőztetni, légbevezetőt kell az ablakba szerelni

- hívták fel a figyelmet. A kéményseprő rendszeresen vizsgálja a kémények állapotát, átjárhatóságát éppúgy, mint az égéstermék-elvezetőhöz csatlakoztatott tüzelőberendezés állapotát, a tüzelőberendezésből távozó füstgáz összetételét, valamint a tüzeléssel összefüggő helyiségeket tűzbiztonsági és légellátási szempontból. Megállapításait tanúsítványban rögzíti.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az égéstermék-elvezető hibája nemcsak az ingatlan használóját veszélyeztetheti, hanem annak környezetét is. A hibák kialakulásának lehetőségét fokozza a nem megfelelő fűtőanyag használata: a vizes fával való fűtés, a háztartási hulladék elégetése mind-mind növeli a képződő korom és kátrány mennyiségét - húzták alá ismét.

Amennyiben a kéményseprő munkája során közvetlen életveszélyt észlel, azonnal intézkedik a tüzelés és fűtés leállításáról, továbbá soron kívül, de legkésőbb három munkanapon belül értesíti az elsőfokú tűzvédelmi hatóságot, gázfogyasztó-készülék esetében a földgázelosztót. A tiltás mindaddig érvényben marad, amíg a hibát az ingatlan használója el nem hárítja, ki nem javíttatja, és a javítás tényét egy megrendelt kéményseprőipari műszaki vizsgálat alá nem támasztja

- magyarázták. Mint kifejtették: a levegő-utánpótláshoz kapcsolódó hibáknál gyakran jelent problémát a fokozott légzárású nyílászárók és a tüzelőberendezések kapcsolata.

A hermetikusan záródó nyílászáró használatával az oxigén-beáramlás drasztikusan csökken, ami tökéletlen égéshez vezet. Amennyiben az égéshez szükséges levegőmennyiség nem biztosított, akkor magas szén-monoxid-, szén-dioxid-tartalmú füstgáz keletkezik. Napjainkra már előírás a beépített szellőző, ennek meglétét is ellenőrzi a kéményseprőipari szakember. Az ellenőrzés során tapasztalt hiányosságokat a kéményseprő különböző hibakódokba sorolja

- húzták alá.

Melyik szén-monoxid érzékelő biztonságos?

A kéményseprés mellett sok tragédiát megelőzhettek volna, ha a háztartásban használtak volna szén-monoxid érzékelőt. A mérgezés azért is különösen veszélyes, mert nincsenek tipikus tünetei.

A szén-monoxid magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat, ezért különösen fontos, hogy ha a fűtőeszköz égéstere hozzáférhető, látható a lángja, gondoskodjunk folyamatos és automatikus levegő-utánpótlásról, illetve szerezzünk be egy megbízható szén-monoxid-érzékelőt.

A készülékeket fejmagasságban, a fűtőeszköztől 1-1,5 méter távolságra érdemes elhelyezni, mert ezen a ponton biztosítják a legnagyobb védelmet - ugyanis bár a szén-monoxid sűrűsége hasonló a levegőéhez, de valamivel könnyebb annál, így fentről lefelé tölti meg a helységet, ha a fejünk magasságánál már jelen van (azaz megszólal az érzékelő), akkor azonnal cselekedni kell. A katasztrófavédelem minden évben megvizsgálja a piacon lévő termékeket, és listába szedi a megfelelő, illetve a nem ajánlott készülékeket. Az összesítés legutóbb augusztusban frissült.

A biztonságosnak ítélt szén-monoxid érzékelők listája 2024:

A MEGFELELŐ szén-monoxid-érzékelők listája

A nem megfelelőnek ítélt szén-monoxid érzékelők listája 2024:

A NEM MEGFELELŐ szén-monoxid-érzékelők listája

Fontos kiemelni, hogy minden szén-monoxid-érzékelőnek van egy szavatossági ideje, ami a gyártótól függően 5, 7, vagy akár 10 év is lehet, és ez fel van tüntetve a készüléken. A szavatossági idő lejárta után az érzékelő már nem garantálja a biztonságot, ezért cserére szorul.

Címkék:
otthon, fűtés, gáz, szén-monoxid, kéményseprés, ingyenes, kémény, gázkazán, fűtési szezon, szén-monoxid-érzékelő, kéményseprő, tűzeset, fafűtés,