Már ideje volt: így szorítanák ki a kínai, orosz és arab befektetőket a budapesti lakáspiacról

Világgazdaság2024. október 23. 16:01

Budapest vezetése új lakáspolitikai koncepciót készül elfogadni, amely több meglepő javaslatot is tartalmaz. Kiss Ambrus, a főpolgármesteri hivatal főigazgatója egy keddi háttérbeszélgetésen ismertette a tervezet főbb pontjait - írta a Világgazdaság. Karácsony Gergely főpolgármester egy tíz pontból álló programot terjeszt elő, amelyhez a kormány támogatását is kéri.

Az egyik javaslat szerint a korábban az Európai Unióval egyeztetett, összesen 20 milliárd forintos TOP-os pályázati felhívásokat még az idén meg kellene jelentetni. A főváros egyetért a rövid távú lakáskiadás, azaz az Airbnb-típusú szolgáltatások szabályozásával is, de azt szeretnék, ha a kormány a lehető legrövidebb felkészülési időt adná a hatálybalépésre.

A koncepció adóváltoztatásokat is javasol. Míg támogatják a rövid távú lakáskiadás adóterheinek növelését, a hosszú távú bérletnél adócsökkentést szorgalmaznak. Az egy évnél hosszabb lakáskiadásnál a turisztikai célú átalányadó felére csökkentését, míg a három évnél hosszabb kiadásnál teljes jövedelemadó-mentességet javasolnak. Ezzel ösztönöznék a tulajdonosokat, hogy lakásaikat hosszú távra adják bérbe.

A legvitatottabb javaslat azonban kétségkívül az, hogy a kormány hirdessen ki kétéves moratóriumot az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli állampolgárok budapesti lakásvásárlására. Kiss Ambrus szavaival élve: "Azt vetették fel ugyanis, hogy a kormány tiltsa be és hirdessen ki kétéves moratóriumot az EGT-térségen kívüli állampolgárok esetében a budapesti lakásvásárlásra."

Ez a lépés elsősorban a kínai, orosz és arab vásárlókat érintené, akik az elmúlt években jelentős számban vásároltak ingatlant a fővárosban. A javaslat célja feltehetően az, hogy csökkentse a külföldi befektetők által generált keresletet, ezáltal mérsékelje az ingatlanárak emelkedését és javítsa a helyi lakosok lakáshoz jutási esélyeit.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fővárosi vezetés által előterjesztett koncepció vitathatatlanul merész lépéseket tartalmaz a lakhatási válság kezelésére. A javaslatok megvalósíthatósága és hatékonysága azonban még kérdéses, és várhatóan élénk vitákat fog kiváltani mind a politikai, mind a gazdasági szereplők körében.

Címkék:
otthon, kormány, lakás, lakásvásárlás, ingatlan, Budapest, lakáskiadás, kínai, airbnb, ház, főváros, orosz, javaslat, rövidtávú lakáskiadás, befektető,