Közeleg a tél: rengeteg magyar van veszélyben, ők simán meg is fagyhatnak

MTI2024. október 22. 20:32

Felkészültünk a téli hajléktalanellátásra, van elég férőhely, ezért senkinek nem kell az utcán tölteni a hideg éjszakákat - jelentette ki a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten, az ezzel kapcsolatos egyeztetést követő sajtótájékoztatóján.

Fülöp Attila elmondta: az egyeztetésen a hajléktalanellátás minden résztvevője jelen volt, köztük az önkormányzatok, a mentőszolgálat, a rendőrség, a polgárőr szövetség, valamint a hajléktalanellátók képviselői. Ma Magyarországon a központi költségvetésből mintegy 16 milliárd forintot biztosítanak hajléktalanellátásra - közölte az államtitkár hozzátéve: ennek nagyjából a fele a fővárosba kerül, ami arányban van a Budapesten élő hajléktalanok számával.

Elmondta, a hajléktalanellátás alapvetően önkormányzati feladat. Az önkormányzatok ezt a feladatot civil és egyházi szereplőkkel közösen látják el.Fülöp Attila közölte, az említett 16 milliárd forinton felül mintegy 252 millió forintot osztanak ki egy már lezajlott pályázat keretében a következő hetekben. Ezt a hajléktalanellátó szervezetek alapvetően három feladatra fordíthatják:

  • egészségügyi ellátás biztosítására a hajléktalanellátó intézményekben,
  • önálló lakhatásra,
  • valamint az ellátó szervezetek munkatársainak képzésére.

A hajléktalan emberek rendelkezésére álló férőhelyekről szólva elmondta: jelenleg Magyarországon csaknem 20 ezer férőhely áll rendelkezésre, ennek egyik része a nappali ellátást jelenti, a másik része a bentlakásos ellátást, a harmadik pedig az éjszakai krízis férőhelyeket.

Ez utóbbiból 5 648 van országosan, és jelenleg az ilyen férőhelyek mintegy 33 százaléka szabad - tette hozzá. Fülöp Attila rámutatott: a mostani kihasználtság alapján, figyelembe véve a november elsején kinyitó plusz férőhelyeket azt látni, hogy van elég szabad férőhely.

Címkék:
gazdaság, férőhely, hajléktalanszálló, hajléktalanok,