Ennyit kell keresni ahhoz, hogy kimaxolja valaki a dupla családi adókedvezményt 2026-tól

Pénzcentrum2024. október 19. 10:30

Bruttó 239 ezer forintos fizetés kell majd ahhoz, hogy 2026-ban a két gyermekre a mostani 40 ezer forint helyett az akkori 80 ezer forintos nettó családi adókedvezményt havonta igénybe tudják venni a szülők.

Mint arról beszámoltunk, 21 pontos gazdasági programot hirdetett a kabinet, amelyben több célkitűzés is szerepel. Ezek közül az egyik a családi adókedvezményhez kapcsolódik: két lépcsőben, 2025. július 1-jei és 2026. január 1-jei emeléssel a kétszeresére növelik a gyermekek után járó adókedvezményt - derült ki a családi adókedvezmény módosításáról szóló jogszabálytervezetből.

A Portfolio Budapest Economic Forum konferencián Varga Mihály arról is beszélt, hogy pontosan mennyit szán a kormány ennek a teljesítésére. A pénzügyminiszter szerint jövőre 200 milliárd forint lehet a költségvetési hatása a gyermekek után járó adókedvezmény növelésének (de lesznek egyéb adóváltozások is). Így nem nehéz kiszámolni, hogy 2026-tól mindez már 400 milliárdos mínusz tétel lehet a költségvetésben.

A legtöbben persze most inkább azt számolgatják, nekik mennyi pluszt is jelent az családi adókedvezmény emelése, mennyi üti majd havi szinten a markukat 2025-től (illetve majd 2026-tól). Nos, egy lelkes szakmabeli gyorsan ki is számolta, hogyan lehet kimaxolni az új adószabályok szerint a családi pótlék összegét, és az eredményt TikTok-on is megosztotta:

Bruttó 239 ezer forintos fizetés kell ahhoz, hogy 2026-ban a két gyermekre a mostani 40 ezer forint helyett az akkori 80 ezer forintos nettó adókedvezményt havonta igénybe tudják venni a szülők

- hangzik el a Tanuljunk Számvitelt TikTok csatornán. Íme:

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mint a videóban is hallható, összesen 33,5 százalékot vonnak le a fizetésből (15 százalék személyi jövedelemadót és 18,5 százalék tb-járulékot), és ennek a terhére vehető igénybe a családi adóalap és járulékkedvezmény. 

Ám remélhetőleg egy négyfős család, főleg 2026-ban nem ennyi hivatalos bérből él majd

- teszi hozzá a videóban.

Címkék:
fizetés, kormány, adókedvezmény, adó, családi adókedvezmény, magyarország, bérek, gyermekek, adózás rendje,