Már szavaztak is a lakáskiadás hazai szigorításáról: egyértelmű az eredmény, sokaknak fájhat a feje

Pénzcentrum2024. október 18. 18:02

A budapestiek kétharmada valamilyen formában szigorítaná a rövidtávú bérleti piacot. Ugyanakkor a kormány által bejelentett belépési tilalomnál volt jóval népszerűbb intézkedési lehetőség is.

Az elmúlt hetekben nagyon sokat lehetett hallani a rövid távú bérleti piacról. Budapesten a magas lakásárak és drága albérletek egyik oka sokak szerint ugyanis a fővárosban egyre inkább elterjedő Airbnb szolgáltatás. Éppen ezért napirendre került a szolgáltatás korlátozása, betiltása. A VI. kerületben például népszavazást tartottak a szolgáltatás betiltásáról. Ennek apropóján pedig a kormány is fontolóra vette az Airbnb korlátozását.

Mindezek apropóján a Bankmonitor készített egy felmérést, melyben több mint 1700 budapesti mondta el véleményét a rövid távú bérleti piaccal kapcsolatban. A felmérés nem reprezentatív, ettől függetlenül az eredményekből számos érdekességet le lehet szűrni.

Az emberek kétharmada szigorítaná az Airbnb-szolgáltatást

A felmérés során a Bankmonitor szakértői megkérdezték, hogy a budapestiek milyen formában nyúlnának hozzá a rövid távú bérleti piachoz, látnak-e valamilyen más megoldást a teljes betiltás helyett.

Az 1715 fővárosi kitöltőből 526-an nem nyúlnának hozzá semmilyen formában szolgáltatáshoz, ez a válaszolok 31 százalékát teszi ki. A válaszolók két százalékának (ez 28 fő) nem volt véleménye a kérdéssel kapcsolatban. Ugyanakkor a maradék 67% valamilyen formában korlátozná a szolgáltatást. Abban azonban nem volt egyetértés, hogy mi lenne a helyes lépés a kormány részéről.

A legtöbben nem az új belépők kitiltását szorgalmazzák

A különböző korlátozási lehetőségek között megoszlottak a vélemények. A legtöbben, 412-en a teljes tiltás mellett tették le a voksukat, ez a kitöltők 24%-át tette ki. Ugyanakkor sokan, a válaszadók mintegy 21%-a javasolta olyan minőségi korlátozások bevezetését, amelyekkel garantálni lehetne, hogy csak prémium minőségű ingatlan, bérlemény kerülhessen ki erre a piacra.

215-en, a kitöltők mintegy 13%-a nem engedne be új belépőt a piacra. Ezzel gátat szabva a szolgáltatás további térnyerésének, illetve ilyen módon a lakásárakra és bérleti díjakra gyakorolt hatást is fékezni lehetne. A válaszadók 11%-a, 182 fő jelölte azt, hogy a vendégéjszakák számát korlátozná. Ezzel áttételesen szintén szűkíteni lehetne a piacot, hiszen kevesebb bevételt lehetne elérni.

A napokban Nagy Márton által bejelentett kétéves moratórium gyakorlatilag azt jelenti várhatóan, hogy két éven keresztül nem léphetne be új szereplő a fővárosban a rövid távú bérleti piacra. Érdekesség, hogy a Bankmonitor felmérése alapján ez csupán a harmadik legnépszerűbb intézkedés volt.

Azt azonban mindenképpen hozzá kell tenni, hogy általában egy ilyen lépéssel átmenetileg szokták befagyasztani a piacot. Ezen időszak alatt pedig felmérik, hogy milyen más intézkedések segíthetnék a hazai lakáspiaci célokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legtöbb kitöltőnek a lakásárakkal, albérleti díjakkal volt problémája

A Bankmonitor azt is megkérdezte, hogy miért lenne szükség az Airbnb szabályok módosítására. A legtöbben (a válaszadók 29%-a) attól tartanak, hogy a lakásárak, illetve az albérleti díjak még tovább emelkednek a rövid távú bérleti piac további térnyerésével. Ez egyébként összecseng a kormány álláspontjával: a tervezett intézkedések elsődleges célja ugyanis a fővárosi lakhatási helyzet javítása lenne.

A válaszadók csupán 12%-a jelölte meg azt, hogy jelenleg a turisták magas száma miatt szinte élhetetlen a főváros. Vagyis a komfortérzet, a főváros nyári zsúfoltsága sokkal kevésbé számít a kitöltők számára.

Érdemben eltérő a véleménye azoknak, akik megjelennek a bérleti piacon

A kérdőívben megkérdezte a Bankmonitor azt is, hogy a felmérésben résztvevők kiadnak-e valamilyen formában ingatlant. A válaszadók 15%-ának van Airbnb-n keresztül kiadott ingatlana, míg 25%-uk a hosszú távú kiadásban érdekelt.

Talán nem meglepő módon ezen szereplők véleménye érdemben eltér azokétól, akik nem adnak ki semmilyen formában lakást. Amint már kiderült, azok közül, akik nem adnak ki ingatlant 34%-uk tiltaná be az Airbnb-t teljes egészében. Ugyanakkor akik jelen vannak a rövid távú lakáskiadás piacán csak 4%-uk tiltaná be teljes egészében az Airbnb-t. Akik hosszú távra adnak ki lakást 17%-a értene egyet a teljes korlátozással.

Az sem meglepő, hogy a rövid távú bérleti piacon érdekeltek szerint a szigorítások közül a legjobb megoldás az lenne, ha másokat már nem engednének be erre a piacra. Az érintettek 34%-a jelölte ezt a lehetőséget. A teljes sokaságnak ugyanakkor csak 13%-a jelölte ezt a lehetőséget.

Az jól látható, hogy a megkérdezettek szerint is szükség lenne az Airbnb piac valamiféle korlátozására. Ugyanakkor úgy látszik, az emberek véleménye is megoszlik a különböző megoldások, lehetőségek között. Ami biztos, hogy egyik megoldás sem fogja azonnal megoldani a fővárosi lakhatási problémákat. Az eddig bejelentett 2 éves belépési tilalom pedig inkább csak a jelenlegi állapot romlását akadályozza meg. Az ingatlanvásárlás előtt állóknak tehát a jelenlegi körülmények között kell megtalálniuk ideális otthonukat.

Címkék:
otthon, bérlet, airbnb, szolgáltató, szolgáltatás, bérleti díj, bérlemény, szolgáltatók, rövidtávú lakáskiadás, bankmonitor,