Ezeket a praktikákat is egyre kevesebb magyar ismeri: mit csináljunk az almákkal?

HelloVidék2024. október 18. 08:15

Több száz praktika létezik az alma tartósítására és feldolgozására, amelyet már sok generáció hasz nált is előttünk.

Nagyszüleink idejében nem létezett magyar kert almafa nélkül, és nem véletlenül: a méretes, ízletes gyümölcsöket rengeteg módon hasznosíthatták a korabeli háziasszonyok és bizton állíthatjuk: egyetlen falat sem ment pocsékba - írja cikkében a HelloVidék.

Az alma számtalan magyar népmesében bukkant már fel, mint a bőség, a gazdagság vagy a termékenység szimbóluma, hiszen az egyik legértékesebb hazai gyümölcsfajtáról van szó, ráadásul őshonos növénye a Kárpát-medence térségének. Nézzük, melyek a legnépszerűbb régi és újonnan kitenyésztett fajták, melyik almafélét milyen ételekhez és tartós készítményekhez éri meg felhasználni! A befőzés szerelmeseinek ezúttal sem kell aggódniuk. Az alma feldolgozására és tartósítására több kiváló alternatíva is létezik.

Ha almafával szeretnél kísérletezni, van egy jó hírünk: a hazai éghajlat teljesen alkalmas az almafélék termesztésére, a fákat egyedül a hosszan tartó aszály és a legnagyobb téli fagyok károsíthatják meg (mindez az alma fajtájától függ, hiszen minden típus eltérő adottságokkal bír). Ha almafát szeretnénk ültetni a kertünkben (tipikusan ősszel vagy tavasszal), válasszunk neki napos helyet és ültessük lehetőleg jó vízáteresztő képességű talajba – nyáron a legnagyobb melegben érdemes rendszeresen meg is öntözni.

A további tudnivalókat, praktikákat megtalálod a HelloVidék cikkében IDE KATTINTVA!

Címkék:
otthon, alma, magyarok, praktika, hazai, hellovidék,