Sokan csodájára járnak ennek az egzotikus magyar kertnek: szokatlan állatot találhatunk benne

Pénzcentrum2024. október 17. 08:15

Mindig is az egzotikus állatok megszállottja volt a szombathelyi Varga Tamás, azt azonban álmában sem gondolta, hogy egyszer majd kengurukkal osztja meg udvarát. Jelenleg már 20 kenguru legel a tyúkokkal a közös udvaron - derül ki a HelloVidék legtóbbi interjújából.

Egy szombathelyi kertben különleges látvány fogadja a látogatókat: kenguruk ugrándoznak a tyúkok között. Varga Tamás, a házigazda és a kenguruk tulajdonosa, mindig is rajongott az egzotikus állatokért, de nem gondolta volna, hogy egyszer Ausztrália egyik jelképével osztja meg az udvarát. Ma már húsz kenguru legel a családi házas övezet kertjében, a kisebbek Parma-kenguruk, a nagyobbak pedig Bennett-kenguruk, köztük albínó példányok is. „Meglepőnek tűnhet a fehér színű, albínó kenguru, de a természetben is található ilyen” – meséli Tamás.

Varga korábban kisállatkereskedést üzemeltetett Szombathelyen, ahol különleges állatokat árult, ám néhány éve felhagyott ezzel az üzlettel. „A Covid óta óriási mértékben elkezdett szűkülni a piac” – mondja. Mivel a kereslet az állatok iránt jelentősen visszaesett, új kihívások után nézett. Az egyik ilyen volt a kenguruk tartása, ami egy érdekes fordulatot hozott az életébe: a nagy kertet valamilyen természetes módszerrel akarta rendben tartani, így jutott el a kengurukhoz, miután más lehetőségek, mint az alpaka vagy birka nem váltak be.

A kenguruk viszonylag kevés gondot okoznak, növényevők, és leginkább a tyúkokkal együtt osztoznak a kertben. Bár nem háziasították őket, és a húsukat sem fogyasztják, mégis különleges látványt nyújtanak a látogatóknak. „Kicsit olyanok, mint a patkány és a nyúl keveréke” – mondta nevetve Varga, aki elismeri, hogy bár nem igazán lehet őket simogatni, jelenlétük mégis izgalmas és egyedi hangulatot ad a kertnek.

A kenguruk tartása Magyarországon nem tiltott, sőt, egyre több helyen találkozni velük, hiszen ma már több mint 200 Bennett-kengurut tartanak az országban. Az áruk sem elérhetetlen, egy kölyök jelenleg körülbelül 300 ezer forintba kerül. A tartásukhoz azonban megfelelő környezet és állatorvosi felügyelet szükséges. Bár a kenguruk jól tűrik az itteni éghajlatot, a betegségek kezelése különleges szakértelmet igényel, így a kengurukat gondozó gazdáknak időnként fúvócsöves megoldásokkal kell beadniuk az orvosságot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Varga Tamás kertje tehát igazi egzotikus paradicsom, ahol egy csipetnyi Ausztráliát élhetnek át a látogatók – mindezt Szombathely szívében.

Címkék:
ingatlan, magyarország, ház, kertes ház, szombathely, állattartás, háziállatok, ausztrália,