Így spórolnak az élelmes magyarok a fűtésen 2024-ben: rengeteg pénz múlhat ezen

Pénzcentrum2024. október 16. 15:38

Beköszöntött a fűtési szezon, ilyenkor még jobban figyelünk a rezsikiadásokra. A megfelelő szigeteléstől a hétköznapi praktikákig több megoldással növelhetjük a fűtés hatékonyságát, a hőérzetünket, és egyúttal csökkenthetjük a fogyasztást. Hasznos tanácsokat és tippeket tudhatunk most meg szakértőktől.

Ősztől tavaszig a hőmérséklet csökkenésével és a nappalok rövidülésével fokozatosan nő lakásunk energiafogyasztása. A költségek nagyobb részét a fűtés teszi ki. Most Nagy Szilviával és Taba Barbara Borbálával, a Praktiker szakértőivel együtt nézzük át, mi mindent tehetünk azért, hogy kevesebb fogyasztás mellett is hatékonyan fűtsünk és spórolni tudjunk a rezsiszámlán.

Minden a szigeteléssel kezdődik

A fűtés hatékonysága és a hőérzet függ a tető, a falak vagy a pincefödém, illetve a nyílászárók megfelelő szigetelésétől – hívja fel a figyelmet Nagy Szilvia. Ennek hiányában a hő közel fele ezeken a pontokon át távozik. Ha nem áll módunkban mindent korszerűsíteni, vagy csak biztosra szeretnénk menni, érdemes hőtérképet készíttetni otthonunkról. Ennek alapján látjuk majd, hol van mindenképp szükség javításra, felújításra. Ideális esetben a legjobb eredményt ingatlanunk teljes külső szigetelésével érhetjük el. Mivel minden lakóépületnek más az energetikai igénye, a tervezéshez, kivitelezéshez kérjük szakember segítségét.

A homlokzatot boríthatjuk többek között expandált polisztirol (EPS), lábazati polisztirol (XPS), illetve grafitos hőszigetelővel, vagy a népszerű kőzet-, valamint üveggyapottal. A kőzetgyapot előnye, hogy hangszigetelőként is funkcionál, nem éghető, emellett taszítja a vizet, biztosítja az épület légzését. Ha csupán egy-egy területet szeretnénk utólag szigetelni, magas sűrűségű (150-180 kg/m3) gyapotot válasszunk, mert ez jól terhelhető, vakolható – javasolja a szakértő. A barkácsáruházban sokféle termék elérhető, amelyekkel kapcsolatban szakértői segítséget is kapunk.

A nyílászárók esetében az a leghatékonyabb eljárás, ha a régi ajtókat, ablakokat korszerűekre cseréljük. Ha erre nincs lehetőség, ekkor ideiglenes megoldásként kibélelhetjük a réseket például méretre vágott habszivaccsal, és az üvegre felhelyezhetünk ablakfóliát, amely egyúttal a páralecsapódást is csökkenti. Szigetelésként ablaktömítő szalagot is használhatunk, amely rugalmas, habszerű anyagának köszönhetően többféle résmérethez igazítható. Becslések szerint utólagos ajtó- és ablakszigeteléssel akár 15 százalékot is spórolhatunk a fűtésszámlán.

Korszerű fűtőtestek

A szakértő szerint korszerű fűtőtestekkel szintén javíthatjuk a fűtés hatásfokát. Az újabb modellek általában kisebb méretűek, így a lakóteret is jobban ki tudjuk használni. A megfelelő radiátor kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen anyagból készült. Az alacsonyabb költség miatt sokan a lemezradiátort választják, amelyből mindenképp keressük a jó minőségű, vastagabb lemezből készült, tartósabb fajtákat. Hosszú távon jobban járunk, ha alumíniumradiátor mellett döntünk, hiszen tartósabb, könnyebb, és az acéllemezradiátorhoz képest esztétikusabb is.

Ha pedig megsérül, javítható, szemben a lemezradiátorral. Ugyanakkor nem szabad rézvezetéket tartalmazó rendszerhez szerelni, mert elektrokémiai reakció következtében kilyukadhat. A legdrágább és egyben a legnehezebb fűtőtest az öntöttvas radiátor, amelyből manapság már gyártanak lapradiátor formájút is. Ennek előnye, hogy korrózióálló és rendkívül nagy az élettartama. Tovább növelhetjük a radiátorok hatékonyságát, ha mögéjük hőtükrös fóliát helyezünk el. A fűtőtestek cseréje előtt mindenképp kérjük szakértő tanácsát. Ha kiválasztottuk a megfelelő terméket, akár online is megrendelhetjük.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Így készítsük fel a fűtési rendszert

Típustól függetlenül minden fűtési rendszert fel kell készíteni az új idényre. Először is érdemes ellenőrizni a berendezést: fa-, gáz- vagy vegyes tüzelésű kazán esetén is elengedhetetlen az alapos tisztítás. Legjobb, ha a karbantartást szakember végzi, általában ez a garancia fenntartásához is szükséges. Ennek során át kell vizsgáltatni a tűztér felső részét és a füstcsőcsatlakozásokat. Fontos feladat a kémény ellenőrzése és tisztítása, amelyet szintén szakemberrel végeztessünk el.

A lerakódott korom és szurok szűkítheti, eltömítheti a füstjáratot, a tűz emiatt gyengébben éghet, ami a lakótér kifűtését nehezíti. Emellett a szűkebb füstjárat akadályozhatja az égéstermék szabad távozását, a tökéletlen égés miatt pedig szén-monoxid keletkezhet, valamint növekedhet a kéménytűz kockázatának esélye is. Biztonságunk érdekében ezért javasolt szén-monoxid-jelző felszerelése is – emlékeztet rá a szakértő. Annak, aki villanyradiátorral, elektromos panellel fűt, elsősorban azt kell ellenőriznie, hogy nem sérültek-e a vezetékek, a készülék hibamentesen működik-e. Hiba vagy rongálódás esetén forduljon szakszervizhez, hiszen a berendezés akár áramütés- és tűzveszélyes is lehet.

Ha ennyit mutat a hőmérő, klímával is megéri

A korán érkezett hideg sokakat ért váratlanul: aki korszerű split klímával rendelkezik, ebben az időszakban kipróbálhatta a fűtési funkciót. Taba Barbara Borbála szerint a split klímák 0 fok körülig alkalmasak fűtésre, és figyelembe véve az elmúlt telek hőmérsékletét, megkockáztatható, hogy ez a teljesítmény egy-egy alkalommal az idei fűtési szezonban is elegendő lehet.

A splitnél is hatékonyabbak a tálcafűtéses klímák, ugyanis ezeket a készülékeket fűtésre is optimalizálták, és a berendezés teljesítményétől függően akár mínusz 10-15 fokig is bevethetők. Ahogyan más termékek esetében is, a barkácsáruház klímákból is sokféle megoldást, széles választékot kínál, így érdemes a helyszínen tájékozódni. Összességében elmondható, hogy más fűtési alternatívákhoz képest a klíma beszerzése és felszerelése kevesebb kiadással jár, ugyanakkor minél hidegebb van kint, annál nagyobb az energiaigénye, és ezzel arányosan nő a villanyszámla. Ráadásul több helyiséget vagy egy családi házat nem vagy nehezen képes kifűteni.

Címkék:
otthon, fűtés, spórolás, megtakarítás, hőmérséklet, fűtési szezon, korszerűsítés, tippek, levegő, fűtéskorszerűsítés, tipp, szakértő, szakértők, spórolási tippek,