Így szorítanák ki a régi autókat Budapestről: jöhetnek a milliós parkolási díjak?

hvg.hu2024. október 12. 13:55

Hét civil szervezet egy 15 pontból álló javaslatcsomaggal radikális átalakítást szorgalmaz a fővárosi parkolási rendszerben. A cél a közlekedési dugók mérséklése, a parkolóhelyek igazságosabb kihasználása és több zöldterület kialakítása. A kezdeményezők szerint az álló autók jelentős helyet foglalnak el a közterületeken, amit sokkal hatékonyabban lehetne hasznosítani, ezért piaci alapú díjakat vezetnének be, miközben szigorítanák a parkolási engedélyek kiadását is.

A fővárosi parkolási rendszer gyökeres átalakítását javasolja hét civil szervezet, amely a Fővárosi Közgyűlés 2024. október 4-i ülésére készített elő egy 15 pontból álló javaslatcsomagot. A kezdeményezés célja a közlekedési dugók csökkentése, a parkolóhelyek könnyebb elérhetősége, valamint több tér biztosítása a zöldfelületeknek, gyalogosoknak és kerékpárosoknak.

A javaslat kiindulópontja, hogy az álló járművek akadályozzák a kerékpáros közlekedést, és a jelenlegi parkolási díjak nem tükrözik a közterület-használat valós értékét. A civilek szerint diszkriminatív, hogy az önkormányzat lemond a közterületen tárolt gépjárművek okozta bevételekről, ami hátrányosan érinti a gépjárművel nem rendelkező vagy azt magánterületen tároló lakosokat - írta meg az Index.

A koncepció lényege, hogy piaci alapú, közterület-menedzsment szemléletű megközelítéssel segítsék elő a közterületek funkcióváltását. A javaslattevők hangsúlyozzák, hogy "nem állampolgári jog a magántulajdonú gépjárművek ingyenes közterületi tárolása".

A tervezet szerint a parkolási engedélyek kiadását parkolási megváltási díjhoz kötnék, és erőteljesebben differenciálnák a háztartásonkénti első és második autó lakossági kedvezményét. A nem helyi lakosok parkolási díját a jelenlegi kétszeresére emelnék, míg a helyi lakosok esetében fokozatosan csökkenő kedvezményrendszert vezetnének be.

Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője a javaslattal kapcsolatban kiemelte: "A helyi lakosok élhető környezete és a város átszellőzésének biztosítása is megköveteli, hogy minél több zöldfelület legyen a külső kerületekben is. A zöldfelületek kialakítását viszont nagymértékben nehezíti, illetve sok esetben ellehetetleníti, hogy a rendelkezésre álló területeket autók tárolására, parkolására használják."

A javaslat szerint a parkolási díjak jelentősen emelkednének, különösen a belső kerületekben. Például az A zónában az éves parkolási díj 2,4 millió forint lenne, amelyből kezdetben 98%-os kedvezménnyel 48 ezer forintot kellene fizetni az első autó után. Ez a kedvezmény azonban fokozatosan csökkenne az évek során.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A koncepció radikálisabb pontjai között szerepel, hogy a különösen környezetszennyező autók nem kaphatnának lakossági parkolási kedvezményt, sőt, bizonyos védett területekre be sem hajthatnának. A nagy méretű, jellemzően 2 tonna feletti össztömegű autók parkolási díjait pedig 100 százalékkal emelnék.

A javaslattevők hangsúlyozzák, hogy a parkolási díjakból származó bevételeket a lakosság életminőségének javítására fordítanák. Bár a fővárosi egységes parkolási rendszer megteremtése nem előfeltétele a koncepció megvalósításának, de jelentősen segítené azt.

A parkolásszabályozás átalakításáról szóló javaslatot hét civil szervezet - köztük a Levegő Munkacsoport, A Járda Gyalogosoké és a Közlekedő Tömeg Egyesület - dolgozta ki és terjesztette elő a Fővárosi Közgyűlésnek.

Címkék:
otthon, autó, parkolás, díjak, főváros, javaslat, autók, fővárosi önkormányzat, parkolás budapest,