Működik a legális fűtéstrükk: így maxolják ki az otthonfelújítási támogatást az élelmes magyarok

Pénzcentrum2024. október 11. 19:31

Magyarországon még mindig kevesen gondolkoznak kifejezetten energiahatékonysági célú fejlesztésekben. Erre bizonyíték, hogy az elmúlt néhány évben összesen 2500-3000 milliárd forintot költöttünk energetikai*, ám ennek csak kevesebb mint fele járt érdemi energiamegtakarítással. A felújítási munkálatok közül a szigetelés pénzt is hoz a házhoz a komfort előnyökön felül. Ha hőszigetelésre fordítjuk a támogatást, a korábbiakhoz képest évekkel rövidül a befektetett összeg megtérülési ideje a csökkent rezsikiadásoknak köszönhetően.

Az 1990 előtt épült, családi házak energetikai korszerűsítésére lehet igénybe venni a júniusban indított új otthonfelújítási programot. A házszigetelésre, nyílászárók cseréjére, melegvíz- és fűtésrendszer korszerűsítésére felhasználható programban legfeljebb 7 milliós beruházással lehet részt venni. A támogatás elsődleges feltétele, hogy a vele megvalósult beruházással az ingatlan legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítást érjen el.

A kialakult helyzet rávilágít arra is, hogy magunknak kell tenni azért, hogy minél kevesebb energiát fogyasszunk, ugyanis a hazai új lakóépületek átlagos osztályzata CC, az elkészült energetikai felmérések alapján a használt lakóépületek túlnyomó többsége pedig CC, vagy annál rosszabb energetikai besorolású.

A Knauf Insulation egy korábbi, nem reprezentatív felmérése szerint Magyarországon a háztartások rezsijük átlagosan 75 százalékát fűtésre-hűtésre költik, ugyanis az épületek 60-70 százalékában nincs megfelelően szigetelve sem a tető, sem a födém. Hiába vannak modern nyílászáróink: mivel a meleg levegő felfelé száll, az energia 25 százalékát elveszítjük a tetőn keresztül. Az üveggyapot a világon a leggyakrabban használt szigeteléstípus. Kiváló hő- és hangszigetelő anyag, tűzvédelmi besorolása A1-es vagyis nem éghető, jó a páraáteresztő képessége, biztosítja az épületek szellőzését. Magastetőkben szarufák közti, és szarufák alatti hőszigetelésként, padlásfödém és válaszfal hőszigetelésként is alkalmazható.

„A legolcsóbb és legtisztább energia a fel nem használt energia! Az egyik leghamarabb megtérülő befektetés a födém szigetelése lehet” – mondta Aszódy Tamás a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

A támogatott korszerűsítéssel kapcsolatos elvárást, hogy a beruházás legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítást eredményezzen, amelynek, ha része a tetőtér padlásfödémének vagy szarufák közötti üregek hőszigetelése, azt üveggyapottal lehetne a leghatékonyabban teljesíteni. Azonban ez a szigetelőanyag típus egyelőre nincs fent az ÉMI - Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. által meghatározott – pontozásos rendszerrel kiválasztott – támogatott kulcstermékek listáján.

A cég szakemberei, illetve az üveggyapot gyártók vitatják az elbírálás helyességét, hiszen a rendelkezésre álló környezetbarát anyagok közül az adott szigetelési igényt az üveggyapottal lehet legolcsóbban kielégíteni. Az üveggyapot az egyik legkörnyezetkímélőbb hőszigetelő anyag, 80 százaléka újrahasznosított üvegből készül és a további összetevői is természetes anyagok.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az az indok sem állja meg a helyét, hogy nagyobb a termék szállítási távolsága. Valóban távolabbról érkezik az üveggyapot, akár kétszer, háromszor messzebbről is, mint a kőzetgyapot, csak azt a tényt nem vették figyelembe a pontozáskor, hogy akár 5-6-szor nagyobb az üveggyapot elszállítható mennyisége egy adott eszközzel, mivel az anyag nyugalmi térfogata ennyivel kisebb.

A cég MPN fantázianevű könnyű kőzetgyapot termékéből (ami kulcstermék az ÉMI pontrendszerében) 1 kamionnyi mennyiség 3 db családi ház 25 cm vastag padlásfödém hőszigetelésére elegendő mennyiség. Ha üveggyapottal végeznénk el ugyanezt a munkát, ugyanebben a vastagságban és minőségben 19 családi házra lenne elegendő az egy kamionon szállítható mennyiség, de az üveggyapot nem minősül kulcsterméknek. Ráadásul a távolság megállapítása sem releváns, mivel a gyártó ország fővárosának távolságát veszik figyelembe a szállítási útvonal hosszának megállapításakor.

Úgy tűnik, hogy az üveggyapot és fújható üveggyapot szigetelőanyagokat adminisztratív eszközökkel mesterségesen szorítják ki a támogatott termékek listájáról. A szakemberek bíznak azonban abban, hogy az ÉMI figyelembe veszi a fent felsorolt szempontokat és módosít a pontozás szempontrendszerén.

Címkék:
hitel, otthon, energia, ingatlan, felújítás, támogatás, lakásfelújítás, családi ház, családi, használt, házfelújítás, otthonfelújítás, otthonfelújítási támogatás,