HelloVidék • 2024. október 11. 08:28
A tepertőről, töpörtyűről többnyire a sertéstepertő jut a magyarok eszébe, azonban a magyar gasztronómiában sokféle sült pörc létezik. Mindenki szerint más az abszolút befutó: a sertés-, a tyúk-, a kacsa- vagy a libatepertő, esetlen a haltepertő. A házi sütésnek is érdemes lehet nekiállni, eltenni télire akár krém formájában a csemegéből. A HelloVidék receptjét követve mennyei tepertőkrém készülhet házilag is.
A korábban bárki számára elérhető, mondhatni filléres finomságok elképesztő mértékben megdrágultak, bizonyos élelmiszerek esetében akár árduplázódásról is beszélhetünk. Ahogy ez a legtöbb hentesárura igaz, az infláció a tepertőt sem kímélte: a kiskereskedésekben, hentesüzletekben még a legolcsóbb helyeken is elkérnek minimum 3-4 ezer forintot, gyakrabban inkább 5-6 ezer forintot egyetlen kiló tepertőért. A drágulást sokan cselezik ki úgy, hogy csak az alapanyagot veszik meg a hentesnél, a sütést otthon végzik el.
A tepertő, más néven töpörtyű vagy pörcögő gyakorlatilag a sertészsír (vagy más állati eredetű zsír) kinyerés során keletkezett melléktermék. A sertétepertő akkor jön létre, amikor a – régen a disznóvágás során, ma már gyakrabban nagyüzemi körülmények között – kockára vágott zsírszalonnát kisütik, hogy ezáltal kinyerhessék a sertés oly értékes zsírját (tepertő gyakorlatilag maga a szalonna, amiből kiolvasztották a zsírt, majd kisütötték).
Nem csak a sertés zsírszalonnájából készülhet mennyei tepertő, sokan a liba- vagy a kacsatepertőre esküsznek, amit a szárnyasok bőrös hájából tudunk elkészíteni (gyakorlatilag kisütjük, ahogy a sertésszalonnát), illetve a tyúktepertő is ugyanígy a zsíros bőrből készül. Érdemes kiemelnünk továbbá még egy különleges tepertő kategóriát, ami nem más, mint a haltepertő: ezt a formabontó finomságot a hal – általában a ponty – zsíros hasaaljából készítik, gyakran paprikás lisztbe forgatva (ezt a típust olajban sütik).
Egy szó, mint száz: a tepertő tipikusan olyan étel, amit az állat töményen zsíros részéből készítünk, úgy, hogy közben kinyerjük annak a zsírját is, ami legalább annyira értékes, mint maga a töpörtyű. Az így kinyert zsírt mindig szűrjük le, majd öntsük egy tiszta befőttesüvegbe és tegyük be a hűtőbe, ahol hónapokig problémamentesen eláll. Megehetjük „zsíros deszkán”, elhasználhatjuk főzéshez is - írja a HelloVidék.
Habár a tepertőt önmagában is nagyon szeretjük, számos klasszikus magyar fogás alapanyagául használhatjuk. Ezek közé tartozik például a tepertőkrém, ami kiváló választás, ha valamilyen retro reggelire fáj a fogunk, sőt, mi több, ezzel a krémmel ínycsiklandó házi sós süteményeket, például kelt párnákat is ízesíthetünk. A pogácsákról se feledkezzünk meg, ugyanis a tepertős pogácsa egyike a legalapvetőbb magyaros pogácsareceptjeinknek, azonban van, aki újabban inkább levesekhez, krémlevesekhez adja vagy valamilyen különleges köretelemhez használja, sőt, még tésztafeltétként vagy rakott ételekben is felfedezhetjük – mi azonban maradunk a hagyományos, jól bevált tepertőkrémnél, amihez a tepertőt is frissen fogjuk elkészíteni.
Kacsatepertő receptje, elkészítése
A receptet nyugodtan kipróbálhatjuk más tepertőalapanyagokkal, például zsírszalonnával, csirkebőrrel vagy libahájjal is, azonban tartsuk szem előtt, hogy mindegyik alapanyagnak más a zsírtartalma, textúrája (értelemszerűen a sertésszalonna készül el a legkésőbb és a tyúktepertő a leghamarabb). Egy dologra figyeljünk mindenképp: az alapanyagot kockázzuk egyforma méretűre, hogy a falatok egyszerre legyenek készen!
Hozzávalók:
- 1 kg bőrös kacsaháj
- kb. 2-3 dl víz
- 1 tk só
A kacsahájat a feldolgozás előtt tároljuk hűtőben (könnyebb vele dolgozni, ha hideg, nem csúszkál annyira), majd mossuk meg alaposan és vizsgáljuk át, hogy nem maradtak-e tokok a bőrben. Ha az alapanyag készen áll a feldolgozásra, kockázzuk nagyobb falatnyi méretűre (rengeteget fog zsugorodni a sütés során!), majd tegyük egy kisebb fazékba, adjunk hozzá egy kevés vizet, hogy ne kapja le, illetve egy kis sót is, majd kezdjük el a közepesnél valamivel nagyobb lángon kiolvasztani a zsírját, közben kevergessük, hogy a hő egyformán érje az alapanyagot.
Ha elegendő zsírt eresztett a háj, a tepertő pedig barnulni kezdett, vegyünk vissza a lángból közepesre/kicsire, majd süssük addig, amíg ropogóssá nem válik a bőr, időnként ne felejtsük el megkeverni ilyenkor is (szükség szerint vegyük még visszább a lángot). Ha úgy ítéljük meg, hogy a tepertőkockák egyformán átsültek, egy lyukas kanál segítségével merjük ki őket a zsírból és csepegtessük le szalvétán, illetve ízlés szerint sózzunk rá még egy keveset. A megmaradt zsírt szűrjük le, töltsük tiszta üvegbe és tegyük el a hűtőbe.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
Meddig áll el a tepertő?
A frissen sült tepertőt, miután kihűlt, nyugodtan eltehetjük légmentesen záródó üvegbe, zacskóba vagy ételhordóba, ugyanis kimondottan sokáig, akár hetekig elálló élelmiszerről van szó – azonban a ropogósságát néhány nap, de legfeljebb egy hét után elveszti, éppen ezért, ha a friss, ropogós tepertőért rajongunk, célszerű azt mihamarabb elfogyasztani. Sokan akkor készítenek a töpörtyűből krémet, ha már nem ropog, így egyetlen falat sem veszik kárba, azonban természetesen nem kötelező ezt megvárni.
Házi tepertőkrém recept
A mennyiségek arányának megtartása mellett nyugodtan készíthetjük bármilyen más tepertőalapanyagból, illetve, ha szeretnénk még egyéb ízeket is érezni házi tepertőkrémünkben (van, aki például tojást, fűszerpaprikát is tesz bele), nyugodtan alakítsuk a receptet saját ízlésünkre.
Hozzávalók:
- 200g kacsatepertő
- 1 ek vaj
- 1 ek mézes dijoni mustár
- ½ fej lilahagyma
- pár csepp citromlé
- só, bors ízlés szerint
Tisztítsuk meg és aprítsuk finomra a hagymát, majd tegyük egy aprítógépbe a tepertővel együtt (botmixerezhetjük is). Sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá egy kevés citromlevet, mustárt és egy kevés vajat is, majd dolgozzuk homogénre – és máris készen vagyunk.
Meddig áll el a tepertőkrém?
A tepertőkrém szintén nem romlik túl könnyen: hűtőben egy hétig problémamentesen eltarthatjuk a házi krémet is. Felhasználásig mindenképp tároljuk hűtőben, kínáljunk hozzá ízlés szerint extra hagymát, felvágottat, kolbász, zöldségeket, és természetesen jó pár szelet friss kenyeret!
A teljes cikk a tepertőről, további érdekességekről a HelloVidék oldalán olvasható.