Itt a tökéletes, elronthatatlan házi töpörtyű és tepertőkrém receptje: így biztosan ropogós lesz

HelloVidék2024. október 11. 08:28

A tepertőről, töpörtyűről többnyire a sertéstepertő jut a magyarok eszébe, azonban a magyar gasztronómiában sokféle sült pörc létezik. Mindenki szerint más az abszolút befutó: a sertés-, a tyúk-, a kacsa- vagy a libatepertő, esetlen a haltepertő. A házi sütésnek is érdemes lehet nekiállni, eltenni télire akár krém formájában a csemegéből. A HelloVidék receptjét követve mennyei tepertőkrém készülhet házilag is.

A korábban bárki számára elérhető, mondhatni filléres finomságok elképesztő mértékben megdrágultak, bizonyos élelmiszerek esetében akár árduplázódásról is beszélhetünk. Ahogy ez a legtöbb hentesárura igaz, az infláció a tepertőt sem kímélte: a kiskereskedésekben, hentesüzletekben még a legolcsóbb helyeken is elkérnek minimum 3-4 ezer forintot, gyakrabban inkább 5-6 ezer forintot egyetlen kiló tepertőért. A drágulást sokan cselezik ki úgy, hogy csak az alapanyagot veszik meg a hentesnél, a sütést otthon végzik el.

A tepertő, más néven töpörtyű vagy pörcögő gyakorlatilag a sertészsír (vagy más állati eredetű zsír) kinyerés során keletkezett melléktermék. A sertétepertő akkor jön létre, amikor a – régen a disznóvágás során, ma már gyakrabban nagyüzemi körülmények között – kockára vágott zsírszalonnát kisütik, hogy ezáltal kinyerhessék a sertés oly értékes zsírját (tepertő gyakorlatilag maga a szalonna, amiből kiolvasztották a zsírt, majd kisütötték).

Nem csak a sertés zsírszalonnájából készülhet mennyei tepertő, sokan a liba- vagy a kacsatepertőre esküsznek, amit a szárnyasok bőrös hájából tudunk elkészíteni (gyakorlatilag kisütjük, ahogy a sertésszalonnát), illetve a tyúktepertő is ugyanígy a zsíros bőrből készül. Érdemes kiemelnünk továbbá még egy különleges tepertő kategóriát, ami nem más, mint a haltepertő: ezt a formabontó finomságot a hal – általában a ponty – zsíros hasaaljából készítik, gyakran paprikás lisztbe forgatva (ezt a típust olajban sütik).

Egy szó, mint száz: a tepertő tipikusan olyan étel, amit az állat töményen zsíros részéből készítünk, úgy, hogy közben kinyerjük annak a zsírját is, ami legalább annyira értékes, mint maga a töpörtyű. Az így kinyert zsírt mindig szűrjük le, majd öntsük egy tiszta befőttesüvegbe és tegyük be a hűtőbe, ahol hónapokig problémamentesen eláll. Megehetjük „zsíros deszkán”, elhasználhatjuk főzéshez is - írja a HelloVidék.

Habár a tepertőt önmagában is nagyon szeretjük, számos klasszikus magyar fogás alapanyagául használhatjuk. Ezek közé tartozik például a tepertőkrém, ami kiváló választás, ha valamilyen retro reggelire fáj a fogunk, sőt, mi több, ezzel a krémmel ínycsiklandó házi sós süteményeket, például kelt párnákat is ízesíthetünk. A pogácsákról se feledkezzünk meg, ugyanis a tepertős pogácsa egyike a legalapvetőbb magyaros pogácsareceptjeinknek, azonban van, aki újabban inkább levesekhez, krémlevesekhez adja vagy valamilyen különleges köretelemhez használja, sőt, még tésztafeltétként vagy rakott ételekben is felfedezhetjük – mi azonban maradunk a hagyományos, jól bevált tepertőkrémnél, amihez a tepertőt is frissen fogjuk elkészíteni.

Kacsatepertő receptje, elkészítése

A receptet nyugodtan kipróbálhatjuk más tepertőalapanyagokkal, például zsírszalonnával, csirkebőrrel vagy libahájjal is, azonban tartsuk szem előtt, hogy mindegyik alapanyagnak más a zsírtartalma, textúrája (értelemszerűen a sertésszalonna készül el a legkésőbb és a tyúktepertő a leghamarabb). Egy dologra figyeljünk mindenképp: az alapanyagot kockázzuk egyforma méretűre, hogy a falatok egyszerre legyenek készen!

Hozzávalók:

  • 1 kg bőrös kacsaháj
  • kb. 2-3 dl víz
  • 1 tk só

A kacsahájat a feldolgozás előtt tároljuk hűtőben (könnyebb vele dolgozni, ha hideg, nem csúszkál annyira), majd mossuk meg alaposan és vizsgáljuk át, hogy nem maradtak-e tokok a bőrben. Ha az alapanyag készen áll a feldolgozásra, kockázzuk nagyobb falatnyi méretűre (rengeteget fog zsugorodni a sütés során!), majd tegyük egy kisebb fazékba, adjunk hozzá egy kevés vizet, hogy ne kapja le, illetve egy kis sót is, majd kezdjük el a közepesnél valamivel nagyobb lángon kiolvasztani a zsírját, közben kevergessük, hogy a hő egyformán érje az alapanyagot.

Ha elegendő zsírt eresztett a háj, a tepertő pedig barnulni kezdett, vegyünk vissza a lángból közepesre/kicsire, majd süssük addig, amíg ropogóssá nem válik a bőr, időnként ne felejtsük el megkeverni ilyenkor is (szükség szerint vegyük még visszább a lángot). Ha úgy ítéljük meg, hogy a tepertőkockák egyformán átsültek, egy lyukas kanál segítségével merjük ki őket a zsírból és csepegtessük le szalvétán, illetve ízlés szerint sózzunk rá még egy keveset. A megmaradt zsírt szűrjük le, töltsük tiszta üvegbe és tegyük el a hűtőbe.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Meddig áll el a tepertő?

A frissen sült tepertőt, miután kihűlt, nyugodtan eltehetjük légmentesen záródó üvegbe, zacskóba vagy ételhordóba, ugyanis kimondottan sokáig, akár hetekig elálló élelmiszerről van szó – azonban a ropogósságát néhány nap, de legfeljebb egy hét után elveszti, éppen ezért, ha a friss, ropogós tepertőért rajongunk, célszerű azt mihamarabb elfogyasztani. Sokan akkor készítenek a töpörtyűből krémet, ha már nem ropog, így egyetlen falat sem veszik kárba, azonban természetesen nem kötelező ezt megvárni.

Házi tepertőkrém recept

A mennyiségek arányának megtartása mellett nyugodtan készíthetjük bármilyen más tepertőalapanyagból, illetve, ha szeretnénk még egyéb ízeket is érezni házi tepertőkrémünkben (van, aki például tojást, fűszerpaprikát is tesz bele), nyugodtan alakítsuk a receptet saját ízlésünkre.

Hozzávalók:

  • 200g kacsatepertő
  • 1 ek vaj
  • 1 ek mézes dijoni mustár
  • ½ fej lilahagyma
  • pár csepp citromlé
  • só, bors ízlés szerint

Tisztítsuk meg és aprítsuk finomra a hagymát, majd tegyük egy aprítógépbe a tepertővel együtt (botmixerezhetjük is). Sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá egy kevés citromlevet, mustárt és egy kevés vajat is, majd dolgozzuk homogénre – és máris készen vagyunk.

Meddig áll el a tepertőkrém?

A tepertőkrém szintén nem romlik túl könnyen: hűtőben egy hétig problémamentesen eltarthatjuk a házi krémet is. Felhasználásig mindenképp tároljuk hűtőben, kínáljunk hozzá ízlés szerint extra hagymát, felvágottat, kolbász, zöldségeket, és természetesen jó pár szelet friss kenyeret!

A teljes cikk a tepertőről, további érdekességekről a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
otthon, recept, gasztronómia, étel, gasztro, magyar, főzés, sütés, házi, gasztromesék, retro,