Jelentős változás jöhet rengeteg önkormányzatnál: több város is százmilliókat bukhat rajta

Pénzcentrum2024. október 9. 09:11

Az kormány további korlátozásokat vezetne be az önkormányzati jogkörökkel kapcsolagban, amelynek következtében több település működése is veszélybe kerülhet - írja a Népszava.

A tervek szerint 2025-től az iparűzési adóbevétel növekményét az állam elvonja és újraosztja a járások fejlesztésére. Ezt a lépést azzal indokolták, hogy a Versenyképes Járások Program keretében minden járás garantált forráshoz jusson, azonban az önkormányzatok számára ez jelentős bevételkiesést jelent. A települések így a működési költségeik fedezésére kevesebb forráshoz jutnak majd, ami több helyen komoly pénzügyi problémákat okozhat.

A döntés különösen sújtja azokat a városokat, ahol az iparűzési adó képezi a legnagyobb bevételi forrást. Az érdi polgármester szerint az új szabályozás miatt akár több száz millió forinttal kevesebb pénz áll majd rendelkezésükre a működéshez, ami veszélyezteti a fejlesztések mellett az alapvető közszolgáltatások fenntartását is. Ezzel szemben a kisebb, ipari létesítmények nélküli települések hasznot húzhatnak a központi elosztásból, de összességében a települések autonómiája jelentősen csorbulhat.

Az új rendszer bevezetése azonban számos kérdést felvet. Sok polgármester szerint az elvonás veszélyezteti a beruházások támogatását is, mivel az önkormányzatoknak nem lesz érdeke új ipari létesítmények létrehozása. Az intézkedés kapcsán az is bizonytalan, hogyan pótolják majd a kieső bevételeket, és milyen feltételek alapján osztják újra a forrásokat a járások között.
 
 
 
 

 
 

Címkék:
önkormányzat, iparűzési adó, adó, ipar, városok, adóbevétel,