Így úszta meg olcsón a 2024-es árvizet Magyarországon: ennél nemsokára sokkal durvább jön

Pénzcentrum2024. október 8. 09:02

Az elmúlt tizenegy év fejlesztéseinek köszönhetően Magyarország jobban felkészült az idei dunai árvízre, mint a 2013-as árhullám idején - erről beszélt az InfoRádióban Bíró Tibor, a Környezeti Fenntarthatósági Intézet vezetője. A szakember szerint azonban a jövőben még nagyobb árvizek jöhetnek, amikre fel kell készülnie az országnak.

Az elmúlt tizenegy év fejlesztéseinek köszönhetően Magyarország jobban felkészült az idei dunai árvízre, mint a 2013-as árhullám idején. Bíró Tibor, a Környezeti Fenntarthatósági Intézet vezetője a rádióban elmondta, hogy a töltések állékonysága jelentősen javult, és a vízügyi szakemberek felkészültebbek, hiszen folyamatosan gyakorolják az árvízvédelmi technikákat. Bár az árvízvédelmi eszközök nem sokat változtak, a technológiák fejlődése, például a hidroinformatika és a műholdas megfigyelés, segíti az előrejelzések javítását. A szakember szerint azonban az éghajlatváltozás következtében egyre nagyobb árvizekre lehet számítani.

Például az előrejelzések terén komoly kihívást jelent, hogy a hidrometeorológiai adatok nem támaszkodhatnak a korábbi évszázadok mintáira, hiszen az éghajlatváltozás miatt egyre szélsőségesebb értékeket tapasztalnak. Az idei árvízhelyzet különösen súlyos volt, hiszen a Felső-Duna vízgyűjtő területén rendkívüli mennyiségű csapadék hullott le, de még súlyosabb is lehetett volna, ha a hullámzó ciklon erősebben érinti Magyarországot. Bíró Tibor szerint ez figyelmeztető jel a jövőre nézve, mivel a melegedő tengerek és az északi félteke növekvő páratartalma egyre nagyobb árvizekhez vezethet.

Címkék:
otthon, duna, árvíz, árvízvédelem,