Pénz nem számít: hiába drága, mégis egyre népszerűbb a budai miliő

Pénzcentrum2024. október 7. 20:01

Erősödő vevői érdeklődést tapasztalnak a Duna House szakértői a fővárosi ingatlanpiac budai oldalán. Buda legkeresettebb területeit, a II. kerületet és Újbudát a vevők 17,3-19,1%-a választaná az otthonteremtés során. Ingatlanvásárlásra a budai lokációban átlagosan 87 millió forintot fordítanak a vásárlók, ami 10 millió forinttal magasabb összeg a 2023-as adathoz képest, a négyzetméterárak átlagosan 7%-kal emelkedtek a budai kerületekben a szakértők szerint.

Egyre fokozódik a budai kerületek iránti érdeklődés a 2024-es, fővárosi ingatlanpiacon. 2023 októbere után idén augusztusban ismét a legkeresettebb fővárosi kerület lett Újbuda, ahol a Duna House Barométer adatai alapján a vevők 19,1%-a keresett eladó ingatlant. Nemcsak Budapest negyedik legdrágábbnak számító kerülete, az újépítésű projektekben is bővelkedő XI. vonzotta ugyanakkor az érdeklődőket, hiszen a szintén budai II. kerület is az előkelő, harmadik helyen végzett a népszerűségi felmérés szerint. Ezt a területet az ingatlanközvetítő hálózat segítségét kérő vevők 17,3%-a jelölte meg a preferált kerületek között.

„Annak ellenére, hogy a budai kerületekben történő otthonteremtésre fordított átlagos összeg a tavalyi évhez képest idén közel 10 millió forinttal lett magasabb, vagyis elérte a 87 millió forintot, mégis egyre erősebb vevői érdeklődés tapasztalható a zöldebb és természetközelibb budai miliő iránt.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. „A budai oldalt választó vásárlóknak átlagosan 34 millió forinttal nagyobb kiadásra érdemes készülniük a pesti kerületek átlagos ingatlanértékénél (53 millió Ft), a fővárosi letelepedés költségének átlagához mérten pedig másfélszer többet kell fizetni a budai oldal lakásaiért.”

Az ingatlanérték után következzenek a négyzetméterárak: az ingatlaniroda közreműködésével, 2024. január-szeptember közötti időszakban zárult ingatlaneladások adatai alapján a fővárosban 914 ezer forint körül alakul az ingatlanok átlagos négyzetméterára. A budai kerületeket előnyben részesítő ingatlanvásárlóknak ennél 26%-kal magasabb, 1,15 millió forint körüli négyzetméterárakkal kell számolniuk, ha mindenképpen ragaszkodnak a budai környezethez. A pesti oldalon található ingatlanok átlagos négyzetméterárához mérten még jelentősebb a Duna két partja közötti különbség, hiszen a pesti átlagnál (850 ezer Ft/m2) 35%-kal fizettek többet a vevők az ingatlanokért Budán.

Használt ingatlant a hat, budai oldalon elterülő kerület közül a legkedvezőbb áron, 741 ezer Ft/m2-ért a XXII. kerületben vásároltak az idei évben szerződő vevők, míg a legköltségesebb választás, 1,28 millió Ft/m2-rel Hegyvidék volt. A 2023-as évhez képest Óbuda árai emelkedtek a legjelentősebb mértékben, itt 20%-kal, 1,13 millió forintra nőtt az átlagos, négyzetméterenként fizetett ár, de 15%-kal drágult Újbuda is (1,12 millió Ft/m2). Stagnáltak az árak az I. kerületben, itt az idei évben is 1,2 millió forinthoz közelít az átlag, míg a 2024-es eladások adatai alapján a II. kerület lakásainak egységárai 7%-kal, 1,08 millió forintra mérséklődtek tavalyhoz képest.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

„Az új lakások iránti kereslet, valamint a kínált projektek ingatlanjainak árszintje is erősödött idén, az eddigi negyedévek átlagai alapján 2024-ben 1,1-2,7 millió forint közötti négyzetméterárakon lehet a budai oldal kerületeiben új ingatlanhoz jutni.” – tette hozzá a szakértő.

A Buda iránti fokozott érdeklődés és a budai kerületekben mért tavalyi átlagnál 7%-kal magasabb négyzetméterárak mellett a viszonylag szűk kínálattal is szembe kell nézniük a budai ingatlan vásárlását tervező vevőknek, ugyanis az aktuális, fővárosi használtingatlan-palettának mindössze 28%-a található a budai kerületekben az ingatlaniroda adatbázisa alapján. Aki viszont új ingatlant keres, az a 2024-es harmadik negyedévben meghirdetett fővárosi projektek lakásainak 29%-ból választhat a budai oldalon, amelyből kevéssel több, mint 4000 lakást Újbuda kínál az érdeklődők számára.

Címkék:
lakásvásárlás, duna, lakáspiac, duna house, ingatlanpiac, főváros, kerület, kerületek,