Medián-kutatás: a többsége szigorúbb feltételekkel, de engedné az Airbnb-k működését

Pénzcentrum2024. október 7. 21:31

A lakosság többsége ugyan szigorúbb feltételekkel, de engedné az Airbnb-k működését - derül ki a Medián kutatásából.

A Medián közvélemény-kutató cég átfogó felmérést készített a rövid távú lakáskiadás, közismertebb nevén az Airbnb megítéléséről Budapesten. A kutatás a belső kerületek (V., VI., VII., VIII. és IX.) lakosságát célozta meg, ahol jelentős számban találhatók Airbnb lakások. Külön figyelmet kapott a VI. kerület, ahol nemrégiben szavazást tartottak az Airbnb esetleges betiltásáról.

A lakosság többsége nem támogatja a tiltást

A felmérés legfontosabb megállapítása, hogy a belső kerületek lakóinak csupán 12%-a, azaz minden nyolcadik ember támogatná az Airbnb-k teljes betiltását. Ezzel szemben a többség (60%) a rövid távú lakáskiadás szigorúbb szabályozását preferálná, anélkül hogy teljesen megtiltanák azt. A válaszadók 21%-a pedig a jelenlegi helyzet fenntartását támogatná.

Kerületi különbségek a véleményekben

A VI. kerületben, ahol nemrég szavaztak az Airbnb-ről, a lakosok 21%-a támogatná a tiltást, 57% a szigorítást, míg 19% a jelenlegi helyzet fenntartását. A VII. kerületben, ahol az Airbnb a legelterjedtebb, a lakosok 62%-a támogatná a szigorúbb szabályozást, de nem a tiltást.

A VIII. és IX. kerületekben 10% alatti a tiltást támogatók aránya, míg az V. kerületben 17% támogatná a tiltást, de 25% a jelenlegi helyzet fenntartását preferálná.

Az Airbnb nem a legfőbb probléma a lakosok szerint

A kutatás során 16 különböző lakókörnyezeti problémát vizsgáltak. Az Airbnb-vel kapcsolatos problémák a rangsor végén helyezkedtek el. A legsúlyosabb problémaként a város, az utcák és az épületek nyári felforrósodását jelölték meg a válaszadók.

Az Airbnb mellett és ellen szóló érvek megítélése

A felmérés során az Airbnb mellett és ellen szóló érveket is vizsgálták. Az eredmények kiegyenlítettek voltak, az egyetértés mértéke 54 és 69 pont között mozgott egy százfokú skálán. A "túl nagy turizmus problémát okoz" érv kapta a legkevesebb támogatást.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Szakértői vélemények

Rege Mihály, a Felelős Szálláskiadók Szövetségének elnöke szerint a kutatás megerősítette, hogy Magyarországon nincs társadalmi igény az Airbnb-k betiltására. Kiemelte, hogy a lakosok többsége szigorúbb feltételekkel, de támogatja az Airbnb-k működését.

Schumicky Balázs, a Magyar ApartmanKiadók elnöke hangsúlyozta, hogy a budapestiek nem akarják az Airbnb-k bezárását vagy ellehetetlenítését. Véleménye szerint a problémákat kezelni kell, de nem a betiltás vagy ellehetetlenítés eszközével.

Mindkét szakértő egyetértett abban, hogy a kutatás eredményei fontos információkat nyújtanak a döntéshozók számára, és rámutatnak arra, hogy a lakosság többsége árnyalt véleménnyel rendelkezik az Airbnb kérdésében.

Címkék:
Budapest, lakáspiac, kutatás, ingatlanpiac, airbnb, lakosság, medián, kutatók,