Alig ismert szabály szedi áldozatait: 90 ezres bírságot kaphat, aki így váltaná vissza a palackokat

Pénzcentrum2024. október 5. 13:30

Súlyos tízezrekbe is kerülhet, ha valakit rajtakapnak, hogy a szemetesből guberálja a visszaváltható palackokat és dobozokat.

6500 és 65 ezer forint közötti bírságot kaphat, aki az utcai szemetesekből vadászik visszaváltható palackokra vagy fémdobozokra - erről a Dívány ír. Mint megjegyzik, természetesen nem most találták ki ezt a szabályt, hogy a guberálókat külön büntessék a sokszor ötven forintos visszaváltások miatt.

A kidobott palackok a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény szerint, tehát a közterületen kihelyezett gyűjtőedénybe dobott visszaváltható nem gazdátlan tárgynak, amit bárki összeszedhet, és visszaválthat - ezek hivatalosan települései hulladéknak minősülnek. A büntetés mértéke a fent már írt 6500 és 65 ezer forint közé eshet, ám ha fél éven belül többször is rajtakapnak valakit, hogy így próbál plusz pénzhez jutni, akkor a büntetés összege elérheti a 90 ezer forintot is.

Az persze nem csoda, hogy a magyarok abból akarnak pénzt csinálni, amiből lehet, a palackvisszaváltás megújítása óta ez külön "iparággá" vált. Mi is megírtuk nemrég, hogy ha minden palackot visszaváltunk kidobás helyett, akkor egy év alatt csinos összeghez juthatunk - akár be is fektethetjük utána.

címlapi kép: Bruzák Noémi, MTI/MTVA 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
otthon, bírság, forint, büntetés, szabály, visszaváltás, ezres, pet-palack, palack, üvegvisszaváltás, MOHU Mol, mohu,