Súlyos, mennyit güriznek otthon a magyar nők: nesze neked nemek közti egyenlőség

Pénzcentrum2024. október 3. 10:30

Nem csak sztereotípia, hogy a nők végzik a házimunka oroszlánrészét. Minden második nő 3-9 órát tölt minden héten a házimunkával. A párjukkal élő nők harmada is 3-6 órát szán takarításra hetente, míg ha gyerek is van a házban, ez a szám akár 12 órára is felszökhet – derült ki a Pepita.hu friss felméréséből.

A Pepita.hu 1196 fős felmérése rávilágított arra, hogy a mai napig a nők cipelik a hátukon az otthoni teendők súlyát, legyen szó takarításról, főzésről, vagy akár kisállatok gondozásáról. Tízből kilenc vallja, hogy a nők végzik a házimunka oroszlánrészét Magyarországon. A feltételezést a gyakorlat is bizonyítja. A felmérés szerint a főzés, a kisebb-nagyobb takarítás (a portörléstől kezdve, a fürdőszobán át az ablakpucolásig) zömmel a nőkre hárul hazánkban.

Minden harmadik 3-6 órát, negyedük pedig 6-9 órát tölt hetente a házimunkával – ismertette a részleteket Dorcsinecz József, a Pepita.hu társalapítója. Bár a férfiak nagy része (35%) is heti 3-6 órát takarít bevallásuk szerint, a második legnépesebb csoport inkább csak épphogy belefog: minden harmadik férfi legfeljebb 3 órát fordít a házimunka elvégzésére hetente.

Az eredményeket összegezve míg a férfiak átlagosan heti 5 órát fordítanak a háztartás rendben tartására, a nőknek ez 7 órájukba kerül a szabadidejükből, így 40 százalékkal több időt foglalkoznak a házimunkával” – tette hozzá Dorcsinecz József.

Nagyjából egyenlően osztoznak a nemek a bevásárláson, a számlák befizetésén, és szükség esetén a szerelők fogadásán. A gyermeket nevelőknél szintén fele-fele arányban veszik ki részüket a csemetékhez köthető teendőkben, legyen szó akár az altatásról, játékról, tanulásról, vagy hogy ki hozza vagy viszi őket.

De mégis mivel foglalkoznak a férfiak?

A barkácsolás, szerelés, fúrás stb. munkákat jellemzően a férfiak végzik el, és általában az autót is ők viszik a szervizbe. Bár ezen területek esetén javukra van egyenlőtlenség a felmérés szerint, ők átlagosan hetente kevesebb mint 1 órát fordítanak ilyen jellegű teendőkre. A Pepita.hu társalapítója szerint a férfiak inkább a „gépesített” házimunkákra vevők, mint például a robotporszívóval történő takarításra. De vajon ez elég, hogy kiegyenlítsék a mérleget? A felmérés adatai alapján úgy tűnik, nem sok esély van arra, hogy a közeljövőben a házimunka megoszlásában is érződjön az egyenlőségre való törekvés Magyarországon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Pepita.hu felmérése alapján a magyar trendek sok esetben összecsengenek az Európai Uniót jellemző trendekkel. „A nőkre mindenhol több hárul a háztartásból és a családról való gondoskodásból, és a házimunka jelentős részét is ők végzik el” – összegezte Dorcsinecz József. Bár azért akadnak kirívó különbségek az egyes európai országok között is: az Eurostat kapcsolódó jelentése szerint a norvég férfiak 70%-a veszi ki részét a főzésből, míg Törökországban csak minden ötödik. A Pepita.hu adatai szerint a férfiak 38 százaléka aktív a konyhában, ami majdnem eléri az Eurostat jelentésében rögzített 43%-ot, igaz, utóbbi 2008-2015 közötti mintavételen alapul.

Az ennél frissebb, Európai Unió 2023-as Gender Equality Indexe szerint jelentős különbségek vannak a házimunka megoszlásában nemek szerint a az egyes országok között. Például a skandináv országokban (pl. Svédország, Dánia) a házimunka és gondozási feladatok arányosabban oszlanak meg a nemek között, míg Magyarországon, valamint Dél- és Kelet-Európában, mint Olaszország és Románia, a nők sokkal több időt töltenek ezekkel a feladatokkal.

Címkék:
bevásárlás, nők, férfiak, házimunka, gyermeknevelés,