Óriási bontás indult a Balatonnál: rengeteg építmény eshet áldozatul, mi folyik itt?

Pénzcentrum2024. október 3. 09:55

Először a tulajdonost figyelmeztetik, de ahol nem is tudják, ki az, akkor irgalom nélkül lebontják a nem engedélyezett építményeket.

Még mindig nem állt meg az illegális stégbejárok és vízállások építése a Balatonnál, bár egyre több önkormányzat lép fel ezek ellen - ez derült ki Csonki Istvánnak, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság leköszönő igazgatójának beszámolójából, melyről a Hírbalaton ír.

Csonki István kitért arra, hogy az igazgatóság összefogott a tókörnyéki települések önkormányzataival annak érdekében, hogy az illetális, természetkárosító építéseket leállítsák, de az eredmények csekélyek továbbra is. Emlkeztetett arra, hogy az ilyen építkezéseket a legtöbb esetben a nádas sínyli meg leginkább, ez pedig már rövid távon is hatással van a tó élővilágára. Nem elhanyagolható persze a vízminőségi és vízgazdálkodási szempont sem.

Tavaly három, idén 13 önkormányzattal együtt kezdték meg a tulajdonosok figyelmeztetését: sokan éltek közülük bontási ígérettel vagy halasztási kérelemmel, és többet le is bontattak ott, ahol a tulajdonos nem is volt ismert.

Címkék:
Balaton, illegális, strand, építkezés, dunántúl, vízügy, balatonfüred, elit,