Őrület, ami a pesti lakáspiacon folyik: brutálisan elszálltak az árak, simán luxus lesz a saját otthon

Pénzcentrum2024. október 2. 17:33

Továbbra is a fővárosi régió a legnépszerűbb az ingatlanvásárlók körében, ami az árakon is meglátszik. A fővárosban egy év alatt 8,5 százalékkal drágultak az eladó ingatlanok: az V. kerületben 1,7 millió forint az átlagos négyzetméterár, de a legolcsóbb kerületekben is közelít a 800 ezerhez. Budapest népszerűségét jelzi, hogy a környékbeli településeken sem alacsonyabbak az árak, és ha valaki olcsóbban akar házat venni, annak több mint egyórás közlekedéssel kell a fővároshoz képest számolnia.

Magyarországon Budapesten és Pest vármegyében keresik a legtöbb eladó ingatlant. Azon belül is a 13., 11. és 14. kerületek voltak a legkedveltebbek az ingatlankeresők körében - derül ki a zenga.hu ingatlankereső és -hirdetési portál szeptemberi adataiból.

Tavaly szeptemberhez képest egy év alatt annyi változás történt a célzott keresésekben, hogy a három legkeresettebb kerület közé felkerült Zugló, míg a 2. kerület kiesett ebből a listából. Szintén átrendeződés mutatkozik abban, hogy azok a külső kerületek, ahonnan átlagosan 30-40 percnyi utazással közelíthető meg a belváros (4., 10., 14., 15., 16. kerületek), népszerűbbek lettek, azaz tavaly szeptemberhez képest többen keresnek ingatlant ezekben a kerületekben.  A belvárost tekintve továbbra is a 6., a 7. és a 13. kerületek a legkeresettebbek, ezeket követi a legdrágább kerület, az 5., majd a 8. kerület.

Tovább drágultak a budapesti lakások

A magyar fővárosban az átlagos négyzetméterárak a zenga.hu teljes aktív hirdetésállományát tekintve 8,5 százalékkal emelkedtek egy év alatt. Legnagyobb mértékben a lakások esetében (10,6%) emelkedtek az árak, míg a házak 2,7 százalékkal lettek olcsóbbak a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Budapesten jelenleg az átlagos négyzetméterárak a lakások esetében 1,3 millió forint körül alakultak, de az új építésűekért ennél jóval többet kérnek az eladók, átlagosan 1,47 millió forintot. A házak négyzetméterára jelenleg 894 ezer forint körül mozog átlagosan, persze a népszerűbb kerületekben akár félmillióval is többel kell számolni.

Mostanra 10 olyan kerület maradt, ahol az átlagos négyzetméterárak egymillió forint alatt maradtak, a lakások átlagos ára tavalyhoz képest még ezekben a kerületekben is tovább emelkedett így megközelítik az egymillió forintot

- mondja Lipták Zsuzsa, a zenga.hu ügyvezetője. Annak, aki olcsóbban akar lakást venni, a belvárosban egyáltalán nem érdemes körbenéznie, ugyanis mindegyik kerületben 1,1-1,2 millió forintba kerülnek a használt lakások négyzetméterárai. Budapest legdrágább kerülete is a centrumban helyezkedik el, az adatbázis szerint az 5. kerületben 1,7 millió forint használt lakások négyzetméterára.

Ezt követik a mindig is drágának számító kerületek, mint a 1., 2. és 12. kerület. Itt a vásárlóknak átlagosan 1,5 millió forintos négyzetméterárral kell számolniuk. Egymillió forintos négyzetméterárra számíthatnak azok is, akik a Hungária körúton kívül eső, de még a belvároshoz közeli kerületekbe költöznének. Itt is igaz az, hogy a használt lakások árai jóval magasabbak a házakénál, de a családi házra vágyóknak is 1,1 millió forintos négyzetméterárral kell számolni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Azok, akik olcsóbban vennének házat, Budapest külső kerületeiben gondolkozhatnak. A 10., 15., 16., 17., 18., 19, 20., 21, 22., 23. kerületekben tavaly szeptemberhez képest emelkedtek a négyzetméterárak, de még mindig valamivel 1 millió forint alatt maradtak.  Az adatbázis szerint a legolcsóbb kerület a házakat tekintve a 18. kerület (740 ezer Ft/m2), lakások esetében pedig a 20. kerület (856 ezer Ft/m2).

Az agglomeráció sem olcsó

A pandémia miatt egyre több budapesti döntött úgy, hogy az agglomerációba költözik, mert a kert és a ház az, amivel egy ilyen időszakot át lehet vészelni. Később az érdeklődés alább hagyott, de Pest vármegyében az ingatlan négyzetméterárak egy év alatt 8 százalékkal emelkedtek, átlagosan 651 384 forintra.

Többnyire a Budapest-környéki települések ingatlanárai vetekednek a fővárosiakkal. Érden, Szentendrén, Dunakeszin, Vecsésen a vevőknek átlagosan 850 ezer forintos négyzetméterárral kell számolniuk a hirdetések szerint, míg Budaörsön, Veresegyházán 1 millió forint felettivel.

Akik olcsóbban szeretnének házat venni, azoknak sokkal nagyobb közlekedési idővel kell számolniuk, már ha Budapesten dolgoznak. Az adatbázisunk szerint a külső budapesti kerületek ingatlanáraival vetekszik többek között Pomáz, Monor, Üllő, Ócsa, Diósd vagy Leányfalu” - tette hozzá Lipták Zsuzsa.

Címkék:
otthon, ingatlan, ingatlanpiac, főváros, négyzetméterár,