Ilyen nincs: teljesen betiltanának bizonyos napelemeket Magyarországon, brutál szigorítást tervez a kormány

Pénzcentrum2024. október 1. 09:29

A magyar kormány egy új jogszabálytervezetet nyújtott be, amely jelentősen korlátozná a napelemek és napkollektorok telepítését. A tervezet szerint napelemeket csak a tető síkjával párhuzamosan lehetne elhelyezni, és lapostetőkön sem lehetne eltérni ettől, kivéve, ha az utcáról nem láthatók- írja a g7. 

 Az erkélyekre teljesen tiltanák a napelemek telepítését, valamint az építmény nélküli rendszerek esetén is kötelező lenne a takarás növénysávval. Ezek a korlátozások komolyan veszélyeztetik a napelemek hatékonyságát, különösen a lapostetőknél, ahol a megfelelő dőlésszög elérése alapvető fontosságú lenne a működés szempontjából.

Az elmúlt években Magyarországon jelentősen növekedett a napelemes rendszerek száma, de az energiahálózat fejlesztése elmaradt. Emiatt a hálózat nem tudta kezelni a nagy kapacitású napelemes rendszereket, ami az új szabályozási szigorításokhoz vezetett. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség szerint azonban a tervezet elfogadhatatlan és ellehetetleníti a napelemek telepítését, különösen a városi környezetben, ahol már most is korlátozottak az alternatív lehetőségek.

A szövetség hosszabb társadalmi egyeztetést kér, hogy megfelelően véleményezni lehessen a tervezetet. Szerintük a korlátozások ellentétesek az uniós energiapolitikai célokkal, és szükséges lenne a szabályozás rugalmasabbá tétele. A kormány azonban egyelőre nem mutat hajlandóságot a tervezet módosítására, és egy hetes véleményezési időt biztosított.

Címkék:
otthon, kormány, napelem, napenergia, gazdaság, jogszabályváltozás,