Rossz hírt kaptak a vásárlók: egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a saját lakást

Pénzcentrum2024. szeptember 30. 12:15

A lakáspiacon az elmúlt év nehézségeit követően idén már láthatóak a fellendülés jelei. Az építőiparban és a pénzügyi szektorban tevékenykedő szereplők egyetértenek abban, hogy a mélypontot elérte a piac, de a kereslet és a bizalom lassú visszaépülése elengedhetetlen a tartós növekedéshez. Ugyanakkor a jogi szabályozás bizonytalansága továbbra is kihívást jelent a beruházók számára, miközben a közelgő állampapírok lejárata újabb lendületet adhat az ingatlanpiacnak. Az árak és a kínálat változatossága szűkíti a vásárlói kört, különösen a főváros egyes kerületeiben - hangzott el a szeptember 25-i Portfolio Property Investment Forum konferencián.

A Portfolio Property Investment Forum szeptember 25-i konferenciáján az egyik délutáni panelbeszélgetésen a lakáspiac jelenlegi helyzetéről és kilátásairól volt szó. A diskurzust Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező ügyvezető igazgatója és az IFK alelnöke moderálta, ahol a piac különböző szereplői osztották meg véleményüket a fellendülésről, a szabályozási környezet kihívásairól és az állampapírok hatásairól.

Nehéz időszakon van túl az újlakáspiac, a kivitelezők is borzasztóan élték meg a tavalyi évet, horrorisztikus volt, gazdaság minden szereplője megszenvedte, de idén már jelentős visszarendezősés van a piacon – kezdte az értékelés Görög Áron Konstantin, a Cordia értékesítési igazgatója.

Finanszírozási oldalról is megerősített ezt Nagy Gergely, az OTP Bank vállalati régióvezetője.  Ők nyilván nehezen tudnak keresletet élénkíteni, hiszen a bankrendszer mindig csak reagál, de tény az előző évben kevesebb projektfinanszírozási kéréssel találkoztak, mint korábban:

a mélypontot elértük, most már csak felfelé mehetünk.

Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank jegybanki eszköztárért, pénzügyi stabilitásért és devizatartalék-kezelésért felelős ügyvezető igazgatója is lát élénkülést, de elsősorban a bizalom visszaépülésére lenne szükség a lakosság részérő – hiszen az emberek csak akkor vesznek fel hitelt, ha bíznak abban, hogy vissza is tudják azt fizetni. A bizalom azonban még nem érte el a békeidők szintjét meglátása szerint.

Masszív tervek, hiányos szabályozás

Az Indotek Group ugyan új szereplő a lakáspiacon, de annál ambiciózusabbak: 3500 lakást készítenek elő jelenleg, melyet 2025-ben át is tudnának majd adni, és ez a minimum, ennél ez csak több lehet – ahogy azt Dr. Hüse István, jogász, az Indotek Group ingatlanfejlesztési igazgatója elárulta a panelbeszélgetésen:

mi azt érzékeljük, hogy nagyon jelentősen előrelépett a piac, körülbelül kétszer akkora értékesítést várunk erre az évre, és 2025 vonatkozásában is abszolút optimisták vagyunk.

Ugyanakkor kívánatos lenne, ha ennek az egyébként fontos szegmensnek lenne végre egy kiszámítható jogi szabályozási környezete. A társadalmi egyeztetésre kikerült új tervezettel kapcsolatban nagyon bíznak abban, hogy október elsejével azért nem fog hatályba lépni minden rendelkezés, hiszen az nekik 1,5 milliárd forintnyi kárt okozna a tervezési költségek miatt, és az azonnali előnyök nem látszanak.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Lesz kereslet?

Ugyanakkor elhangzott az is, ami kulcsfontosságú a keresleti oldalról, hoy egy nagyon tiszta piacról van szó, ahol nagyon kevés az új szereplő, hála a MNB szigorú szabályozásának, aminek az az eredménye, hogy

a vevők megbíznak ebben a piacban. Nincsenek bedőlő ingatlanok, nincsenek félbehagyott projektek. Azt, hogy ki milyen minőségben készít, abba biztos bele lehet kötni, de elkészül egy idő után az a lakás, amit a fejlesztő megígért. Ez egy nagyon kiszámítható és vevői oldalról nyugodt piac.

 - mondta el Nagy Gergely. Persze elég nagy szórás van a kínálatban és a kínálati árakban is. Ha megnézzük, a budapesti négyzetméter átlagát, az 1 millió 520 ezer forint, ami szűkítheti a vevői kört, hiszen nem biztos, hogy mindenki meg tudja venni akár ekkora összegért a lakásokat. Sőt, a XIII., IX., XI. kerületben e fölött vannak egy kicsit az árak.

Állampapírsokk

Ahogy a konferencia számos előadásában és panelbeszélgetésében, itt is elhangzott a nagy kérdés, és egyre aktuálisabbb az, hogy 2025. február és május között kifutó PMÁP inflációkövető állampapírok felpezsdíthetik a piacot. 7 ezer milliárd forint kifizetéséről van szó, ami  konkrétan 70 ezer lakásnyi pénz - ahogy erre Görög Áron Konstantin rámutatott.

Banai Ádám azonban árnyalta a képet, hiszen mint kifejtette, ez csak egy lehetőség,  szerinte nem a 7 ezer milliárd forintból kell kiindulni, mert még nagy kérdés, mennyien fogják ezeket  visszaváltani. És mivel különböző limitek működtek, sok szereplőnél van kisebb tétel, inkább önrészekről beszélhetünk csak, tehát egy főnek nincs egy lakásnyi pénze. Ez egy széles körben eloszló pénztömeg, de lesz boost, az biztos,

Címkék:
otthon, bank, piac, lakáspiac, konferencia, portfolio, kereslet, újlakás, bizalom, property market,