Ismét pezseg a lakáspiac: kétéves csúcson a vevői kereslet

Pénzcentrum2024. szeptember 30. 17:32

Csúcson a vevői érdeklődés a hazai ingatlanpiacon: az állami otthonteremtési kedvezmények, valamint a csökkenő kamatpálya kedvező helyzetet teremt a vevők számára. Az első lakásukra szerződők aránya fokozódott tavalyhoz képest, 100 eladott lakásból Budapesten 23-ra, a vidéki területeken 26-ra első otthonukat szerző vevők kötnek szerződést. A fővárosban 44, míg vidéken átlagosan 34 millió forintból is megoldható az első otthonteremtés a Duna House szakértői szerint.

Az otthonteremtési támogatások, a csökkenő lakáshitelkamatok és a gazdasági helyzet javulása valódi fellendülést hozott a 2024-es ingatlanpiacon. Két éves csúcson a vevői kereslet, az ingatlaniroda Tranzakciószám-becslése szerint pedig már 42%-kal több magyar ingatlan cserélt tulajdonost eddig az idei év során 2023 azonos időszakához képest. Az ingatlanközvetítő értékesítési adatai és a vevői motivációt vizsgáló felmérés szerint az idei évben a befektetési céllal vásárlók, a nagyobb ingatlanba költözők, valamint az első ingatlanjukat szerzők mozgatják a hazai ingatlanpiacot.

A Duna House Barométerben szereplő 2024-es havi adatok átlaga alapján a tavalyihoz képest a fővárosban 1%-kal, vidéken 2%-kal emelkedett az első lakásukat vásárlók aránya, ami alapján 100 eladott lakásból Budapesten 23-ra, a vidéki területeken 26-ra első otthonukat szerző vevők kötnek szerződést

– kezdte Benedikt Károly, az ingatlaniroda PR és elemzési vezetője.

A fővárosi otthonteremtők első lakásukra átlagosan 44 millió forintot költenek, a megvásárolt ingatlanok átlagosan 52 négyzetméteres életteret biztosítanak tulajdonosuknak, amely az előző évi értéknél 5 négyzetméterrel kisebb alapterületet jelent. A vidéki lakásvásárlók esetében átlagosan 34 millió forinthoz közelítő összegből is megoldható az első ingatlan szerzése, ami ráadásul a budapestinél jóval nagyobb, 84 négyzetméteres otthonokhoz segítette az ingatlaniroda ügyfeleit.

A vidéki területeken vármegyénként eltérő összeg szükséges az első lakáshoz jutást illetően: a kelet-magyarországi vármegyékben letelepedők 18,3-38,4 millió forint közötti értékben szerződtek első lakásukra, a nyugati országrész vármegyéiben átlagosan 23,7-31 millió forintra van szükségük az otthonteremtőknek a lakásvásárláshoz. Aki Pest vármegyei ingatlant szeretne, a fővárosihoz közelítő, 43,3 millió forintos átlagos kiadásra készülhet.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az első otthonukra szerződő, fővárosban letelepedő vásárlók harmada a 20-30 év közötti korcsoporthoz tartozik, több mint negyedük a 30-40 éves korosztály képviselője. A vidéki ingatlanvásárlók között azonos arányban, 31-31%-ban vannak jelen a fenti két kategóriába tartozó ügyfelek.

„Az első lakást vásárlókat a csökkenő kamatpálya és a javuló gazdasági helyzet mellett a 10%-os önerő lehetősége, valamint esetlegesen a CSOK Plusz és a hozzá tartozó részleges tartozás-elengedés, valamint az illetékmentesség is támogathatja az ingatlanszerzés során.” – tette hozzá a szakértő.

Az országos lefedettséggel rendelkező ingatlanközvetítő értékesítési adatai szerint a tavalyi évben az adásvételek 19,3%-a köttetett első lakás vásárlása céljából. Idén, az első nyolc hónapban ez az arány szinte megegyező, 19,4%. Jobban árnyalja azonban a képet, ha a két év azonos időszakának adatait hasonlítjuk össze, így 2023 januárjától augusztusáig ugyanis mindössze a hazánkban eladott lakások és házak 11,2%-a került első lakását vásárló ügyfélhez. Tehát az idei évben több mint 8 százalékponttal magasabb az első lakásukat vásárlók aránya a magyar ingatlanpiacon.

 

Címkék:
lakásvásárlás, lakáspiac, duna house, otthonteremtés, ingatlanpiac,