Ez a függőség és drogozás előszobája? Újabb őrült TikTok trend hódít a fiatalok között

Pénzcentrum2024. szeptember 30. 16:40

A fiatalok körében terjedő veszélyes szokás, a "krómozás" egyre nagyobb aggodalomra ad okot a szakértők szerint. Ez a gyakorlat különböző, könnyen hozzáférhető termékek belélegzését jelenti a bódító hatás elérése érdekében- írja a CNN.

Dr. Anthony Pizon, a Pittsburghi Egyetem Orvosi Karának sürgősségi orvosprofesszora szerint a krómozás során használt anyagok között szerepelnek filctollak, dezodorok, körömlakkok, fémfestékek és egyéb háztartási termékek. A kifejezés a fémfestékek használatából ered, amely króm- vagy fémmaradványt hagy az arcon.

Dr. Betty Choi gyermekorvos rámutatott, hogy bár az inhalálószereket (belélegzése esetén bódító hatást elérő szerek) használata az 1990-es években tetőzött, az utóbbi években ismét emelkedést mutat a tizenévesek körében.

Az amerikai Substance Abuse and Mental Health Services Administration adatai szerint 2023-ban már 564 000 12-17 éves fiatal használt inhalánsokat, inhalálószereket.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy a krómozás súlyos egészségügyi kockázatokkal jár. Rövid távon szédülést, ügyetlenséget és légzési nehézségeket okozhat, hosszú távon pedig vese- és májkárosodáshoz, agyi és szívproblémákhoz vezethet. Dr. Pizon figyelmeztet, hogy akár egyetlen alkalom is végzetes lehet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A szülők számára fontos a nyílt kommunikáció és az empátia gyermekeikkel szemben. Dr. Choi javasolja, hogy beszélgessenek a krómozás veszélyeiről, és mutassanak alternatív időtöltési lehetőségeket. Ha a probléma visszatérő, szakmai segítség igénybevétele szükséges lehet.

Címkék:
otthon, veszély, halál, fiatalok, trend, tiktok,