Fillérekért kapható az ősz slágergyümölcse: így készíts belőle különleges lekvárt, házi ivólevet

HelloVidék2024. szeptember 27. 08:15

Attól, hogy vége a nyárnak, még lehet befőzni: most egy igazi finomságot mutatunk be.

Véget ért a nyár, azonban a befőzés szerelmeseinek most sincs oka az aggodalomra, hiszen rengeteg különleges szezonális gyümölcsnek épp most jön el a szezonja. Habár a boltok polcai és a piacok asztalai roskadoznak ilyenkor az izgalmasnál izgalmasabb gyümölcsök súlyától - a HelloVidék most ismét egy klasszikust próbált ki a konyhában.

Nincs olyan magyar, aki ne kóstolta volna már valamilyen formában a vilmoskörtét, amit sokan a legfinomabb, legaromatikusabb körteféleként tartanak számon – azonban a friss gyümölcsön, a süteményeken és a körtekompóton túl is rengeteg izgalmas felhasználási alternatíváját ismerjük.

Ha ilyen fát szeretnénk ültetni a kertünkben, jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a fa 5-8 méteres magasságúra nő meg, vízigénye nagy, éppen ezért rendszeresen locsolni kell, különösen az aszályos időszakokban, és a fényigénye is jelentős, így érdemes egy naposabb sarkot találnunk számára a kertünkben. Leginkább a mélyrétegű, agyagos vályogtalajokban érzi jól magát, így hozza a legszebb gyümölcsöket. A fiatal körtefa metszése és a vízhajtások nyáreleji eltávolítása mellett fontos mozzanat a téli lemosó permetezés és a kártevők (pl. körte levélbolha), növénybetegségek (pl. lisztharmat, monília, tűzelhalás) elleni védelem is. A fa jól tűri a téli fagyokat, azonban a virágzás alatt érzékeny a hidegre.

Ha szeretnéd tudni, hogy készíthetsz mindenféle finomságot a vilmoskörtéből, olvasd el a HelloVidék cikkét IDE KATTINTVA!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

 

 

Címkék:
konyha, magyarok, filléres, kedvenc, hellovidék,