Sokan jártak pórul idén nyáron: ezeken a helyeken lehetetlen volt eladni ingatlant

Pénzcentrum2024. szeptember 25. 14:33

A zenga.hu ingatlankereső portál adatai szerint nem mindenki tudott profitálni a nyári ingatlaneladási szezonból. Elsősorban olyan kistelepülések kerültek fel arra a listára, ahol májushoz képest mostanra szinte teljesen visszaesett az eladó ingatlanok iránti érdeklődés, amelyek elérhető áron kínálnak ingatlant nyaralóhelyek közelében.

Élénk volt nyáron is a lakáspiac, nőtt az érdeklődés az eladó ingatlanok iránt, a hirdetések száma némileg visszaesett – derül ki a zenga.hu ingatlankereső és -hirdetési portál adataiból. A legtöbb eladó ingatlan júliusban volt a portálon, melyhez képest augusztusra visszaesett az értékesíthető lakások és házak száma, de az előző év hasonló időszakához viszonyítva 1,5 százalékkal nőtt az eladó ingatlanok száma, főként több házat és nyaralót adtak volna el a tulajdonosok idén nyáron.

Az ingatlanpiac idei szárnyalását támasztja alá, hogy januárhoz képest a több mint egyéves hirdetések száma az ötödére esett, míg a friss, 0-3 hónapja feladott hirdetések száma megháromszorozódott, és ebben különösen nagyot nőtt a 0-1 hónapos hirdetéseké.

A hőség sem tudta megállítani a drágulást. Három hónap alatt a legnagyobb mértékben Csongrád-Csanád vármegyében emelkedtek a hirdetési árak (23%), de Tolna vármegyében (18%) és Győr-Moson-Sopron vármegyében (13%) is egyértelmű az áremelkedés.

Májushoz képest hat vármegyében (Hajdú-Bihar, Zala, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun) viszont csökkentek az ingatlanok átlagos négyzetméterárai a zenga.hu hirdetési adatbázisa alapján. Heves vármegyében több mint 10 százalékkal, míg Hajdú-Biharban 1 százalékkal mérséklődtek az átlagos négyzetméterárak. Igaz, utóbbi vármegyében a nagyberuházások miatt egy év alatt 7,5 százalékkal drágultak az ingatlanok, a csökkenéssel nyáron csekély korrekció kezdődött.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kedvező nyári szezont nem minden településnek sikerült kihasználnia. Ez nemcsak az ingatlanárak, hanem a keresések számának csökkenésében is megmutatkozott. A zenga.hu ingatlanportál településekre koncentráló keresései szerint két-két Komárom-Esztergom és Nógrád vármegyei kistelepülés is felkerült a nyár legnagyobb fordulatait produkálók listájára. Ez azt jelenti, hogy májushoz képest augusztusra ezeken a településeken rendkívüli mértékben csökkent az ingatlant keresők száma.

Nem meglepő módon nyári szezonban általában a nyaralóhelyekhez közeli ingatlanokat keresik jobban. A legtöbb keresést olyan kevésbé ismert kisebb települések vesztették el, amik népszerű üdülőövezetek közelében nyújtottak alternatívát a drágább nyaralóhelyekkel szemben. A nyár elmúltával viszont megcsappant, szinte eltűnt a kereslet ezeken a helyeken. Az adatainkból az is látszik, hogy ezzel szemben a legnépszerűbbek most a tavasszal még szinte alig keresett Baranya megyei községek lettek. Ilyen Zengővárkony, Kárász és Hetvehely” – mondta Lipták Zsuzsa, a zenga.hu ügyvezetője.

Címkék:
kiadás, otthon, lakáspiac, albérlet, ingatlanpiac, eladás, lakások,