Hidegzuhanyt kapnak a nyakukba a Horvátországban nyaraló magyarok: új adó jön, brutál pénzt szednek majd be

Pénzcentrum2024. szeptember 25. 09:45

A magyarokat is ingatlanadóval sújtják januártól a déli szomszédaink, mert így szeretnék elejét venni a spekulációnak.

Ingatlanadót vezet be Horvátország a jövő év elejétől, ami leginkább a külföldieket sújtja majd - erről ír cikkében a Világgazdaság. Mint írják, a horvát állam fenn fogja tartani magának azt a jogot, hogy négyzetméterenként 0,6 és 8 euró közötti adókulcsot szabjon meg. A hivatalos magyarázat a lakáshiány enyhítése.

Az, hogy a fentebb említett sávon belül kinek mekkora adót kell majd négyzetméterenként fizetnie, a helyi önkormányzat határozza majd meg. Az illeték alól azok mentesülnek, akik az ingatlanban tartósan bérleti szerződéssel rendelkeznek, vagy életvitelszerűen abban laknak.

Marko Primorac pénzügyminiszter az új adó bejelentésekor leszögezte: a horvát állam ráunt arra, hogy sokan befektetési céllal vettek az országban ingatlant, ezért céloznak a külföldiekre az intézkedéssel. Közben az országban egyre súlyosabb a lakáshiány.

Az ingatlanpiac nem a kívánt irányba mozdult el. Sokan nem a lakáskérdés megoldása miatt kezdték el az ingatlanvásárlást, hanem befektetési, esetenként spekulációs céllal

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- mondta a tárcavezető, leszögezve, hogy az ingatlanspekuláció természetszerűleg az árak emelkedéséhez is vezetett.

Címkék:
ingatlan, adóhatóság, adóellenőrzés, adó, nyaraló, horvátország, állam, magyarok, nyaralók,