Megerősítette az OVF: az éjszaka tetőzik a Duna Mohácsnál

MTI2024. szeptember 24. 11:15

A Duna vízállása kedd éjszaka tetőzik Mohácsnál, onnantól a teljes magyarországi szakaszon apadni fog a folyó - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatornán. Siklós Gabriella a kedd reggeli műsorban beszámolt arról, hogy kettősség jellemzi a Duna magyarországi szakaszát.

A víznek sehol sincs utánpótlása, a Szigetköznél és felette hétfőn megszüntették a védelmi készültséget, az első néhány száz vízügyi szakember vissza tudott indulni az igazgatóságokhoz, de Dunaújvárostól délre még nagyon magas a víz, a kollégáiknak huszonnégy órában figyelniük kell ott, ahol másod-, esetleg harmadfokú a készültség - közölte.

A szóvivő hozzátette, hogy a Duna felsőbb szakaszain a helyreállítási munkálatokra készülnek, délen "vízügyes szaknyelven szólva kiterül a víz", vagyis egy kicsit lassabban éri el a "tetőző időpontot", és lassabb az apadás is, nagyon sok helyen előfordulnak buzgárok, fakadóvizek, csurgások.

A hét végére az egész országban fokozat alatti vízállásokat várnak, gyakorlatilag már mindenhol az eredeti mederben lesz a víz - jelentette ki Siklós Gabriella.

 

Címkék:
duna, árvíz, országos vízügyi főigazgatóság, tetőzés, árvízvédelem,