Egyre több magyar lakásában folyik ilyen víz a csapból: megszólalt a Vízművek igazgatója, valami tényleg került bele

Pénzcentrum2024. szeptember 24. 08:44

Nem veszélyezteti Budapest vízminőségét az árvíz - húzta alá a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója, Csörnyei Géza. A szakember szerint ilyenkor nem csak megemelt klórszinttel dolgoznak, de UV-lámpákkal is fertőtlenítik a vizet. Ugyanakkor sokan érezhetik, hogy klórosabb a víz, ami a csapból folyik, de ez nem veszélyes, hamar távozik a vítből.

A fővárosi ivóvíz minőségét nem veszélyezteti az árvíz, mondta a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója, Csörnyei Géza az InfoRádióban. A szakember szerint a társaság a főváros és az agglomeráció 11 települését szolgálja ki Kisoroszitól Százhalombattáig, a 760 kút nagy része ártéren van, ezeknek megközelítése, üzemeltetése, ellenőrzése különleges feltételek mentén hajtható végre, de a kinyert víznek nincs közvetlenül köze a Dunához - 30-40 méter vastag kavicsrétegek alól nyerik a vizet, amelyet megszűrnek ezek a rétegek.

A Duna vize árvíz idején szemmel láthatóan koszosabb, de újból leszögezte: a Vízművek által kinyert víz távol van ettől, az viszont valóban kockázatos, hogy ilyenkor víz alá kerülnek a kutak, egy műszaki hiba, vízbetörés miatt keveredhet a Duna vize az ivóvízzel - de ennek megelőzésére is vannak különböző technológiai intézkedések, így ez a veszély sem fenyeget. Csörnyei Géza kiemelte: a kutak egy részét az árvíz előtt lezárják, és biztonságba helyezik, hogy az utána minél hamarabb újra lehessen indítani, a többit igyekeznek folyamatosan üzemben tartani. Most 100 ezer köbméternyi napi kapacitást kellett leállítani a felkészülés során, az árvíz közben még 30 ezret zártak le.

A vezérigazgató megnyugtatott: árvíz, kisvíz, aszály időszakában nemcsak hagyományos klórral fertőtlenítik a vizet, hanem bekapcsolják az UV-fertőtlenítőket is, így minden kórokozót kiirtanak. Az egész rendszert nem tudják így kezelni, ezért a védelem fokozása érdekében hatósági utasításra meg kell emelniük a klórszintet is - így sokaknak feltűnhet, hogy klórosabb víz jön a csapból, de Csörnyei Géza szerint ez nem veszélyes, ha 1-2 percig állni hagyjuk a vizet, távozik belőle a klór.

Címkék:
otthon, víz, duna, árvíz, vízminőség, fővárosi vízművek, vízművek, árvízvédelem,