Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

Pénzcentrum2024. szeptember 20. 15:02

Árvizek, aszályok, erdőtüzek korában jó tudni, hogy a környezetünkben még létezik a természet és az ember harmonikus együttélése. Ilyen a pásztorvilág, a fás-erdős legeltetési rendszerek, az ezt fenntartó emberek, akik nemcsak a jószágot őrizték és őrizik ma is, hanem példáját adják az ember és a táj szoros kapcsolatának. A Bakony-Balaton vidéki és az azon túli ismeretlen kortárs pásztorvilágról dr. Varga Anna ökológus, etnobiológus kutató, erdőpedagógus írt könyvet, amire az olvasók is felfigyeltek: a kötet pár nap gyűjtötte össze a kiadáshoz szükséges tőkét egy közösségi finanszírozási kampányban. 

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek. Pedig dr. Varga Anna "A vadon legeltetése. Fás legelők, erdei legeltetés és pásztorvilág a Bakony és a Balaton vidékén" című könyvének a témában végzett tizenöt éves tudományos munkája adja az alapját, a könyv a fás legelők és az erdei legeltetés kutatásaiból indul ki. Az egyre gyakrabban tapasztalt környezeti krízisek, áradások, hosszú, aszályos időszakok, erdőtüzek is rámutatnak, hogy a legeltető állattartáshoz milyen nagy szükség van, nemcsak a megszokott fátlan legelőre, hanem a szántóktól kezdve, a vízpartokon át, az zártabb erdőkre is.

A szerző maga is tagja a Bakony és a Balaton vidék pásztorközösségének, nála alaposabb helyi és ökológiai tudás mellett aligha ismeri bárki is, hogyan működik a pásztorvilág a 21. században, egyáltalán miért áll ma be valaki pásztornak? A hét részre tagolt, több mint 300 fotóval illusztrált, tudományos alaposságú, mégis közérthetően megírt 400 oldalas kötetben az őrzők (pásztorok) motivációjáról is olvashatunk, áttekintést kapunk a Bakony–Balaton vidék pásztorvilágról a 20. század második felétől napjainkig, de szóba kerülnek a jövő pásztorai is.

Megismerve a Bakony–Balaton vidékén és azon is túl egykor vagy ma is dolgozó pásztorokat, a fás-erdős legeltetési rendszereket, úgy tapasztaltam, hogy ezek az emberek és ezek a helyek nemcsak a jószágot őrizték és őrizik meg ma is, hanem példáját adják a természet és az ember egymást gazdagító kapcsolatának. Könyvemmel tiszteletemet szeretném kifejezni mindazok iránt, akik valamiféleképp megőrizték ezt a tudást, ezt a fajta érzékenységet és a könyvvel szeretném én magam is megőrizni azoknak a bölcs és szeretetteljes beszélgetéseknek, találkozásoknak az emlékét, melyeket az elmúlt több mint tizenöt évben folytatott kutatásaim során átélhettem

- mondta a könyv születéséről dr. Varga Anna. A kötetben helyet kapott számos egyedi 20. századi fényképfelvétel is, amelyek helybéli lakosok és pásztorok családi archívumaiból, a Fortepanról, az MTI Fotótárból és a Laczkó Dezső Múzeum Fotógyűjteményéből származnak. Fontos adalék, hogy a könyv borítója gyapjúpapírból készül, ez az anyagösszetétel fenntartható alternatívája lehet a (sima) papírnak is.  Azért választották pont ezt, hogy rámutassanak a jelenleg többnyire a szemétbe kerülő gyapjú sokféle felhasználási lehetőségeinek egyikére.

A könyv nem csak a néprajz, az ökológia vagy az agrártudományok kutatói, a téma iránt érdeklődők számára lehet érdekes, de az állattenyésztéssel, a természetvédelemmel, az erdészettel vagy a hagyományőrzéssel foglalkozók szakembereknek is hasznos olvasmány.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Vadon legeltetési könyv már túl van egy a kiadás támogatására indult sikeres közösségi finanszírozási kampányon, amelyhez Magyarország legnagyobb Kickstarter platformja, a Brancsközösség biztosított felületet. A könyv így már biztosan megjelenik, de néhány napig, a kampány lezárásáig, még lehet belőle rendelni.

Címlapkép: Nagy Zsuzsanna

Címkék:
otthon, Balaton, könyv, vidék,