Ilyen különleges gulyást is kevesen kóstoltak még: így készítik a csángó magyarok a határon túl

HelloVidék2024. szeptember 20. 08:16

A csángó gulyás egy tipikus határon túli magyar étel, egyike azoknak a rendkívül gazdag leveseknek, amelyeket nyugodtan fogyaszthatunk főétel gyanánt is, egy pár szelet friss kenyérrel körítve. A csángó gulyás esetében is érvényesül az „ahány ház, annyi szokás” elve, rengeteg különféle recepttel találkozhatunk, azonban a leggyakrabban olyan gulyásleveseket ruháznak fel ezekkel a jelzőkkel, amelyekben csiperkegombát és savanyú káposztát is találunk, levesbetét gyanánt pedig rendhagyó módon rizst vagy gerslit fedezhetünk fel a hozzávalók között - írja a HelloVidék. Mutatjuk a receptet.

A csángók a mai Románia területén élnek több, jelentős részben magyarok lakta vidéken. A csángókat három fő csoportra oszthatjuk: ők a moldvai csángók, a gyimesi csángók ás a barcasági csángók, de érdemes megemlítenünk mellettük a szintén a csángókhoz kötődő besszarábiai magyarokat és a bukovinai székelyeket (avagy bukovinai csángókat) is. A csángók konyhájában a magyar, az erdélyi/székely és a román konyha sajátos fúzióját figyelhetjük meg, azonban nagy általánosságban az ízlésük nem különbözik a hazaitól, legfeljebb annyiban, hogy több hagyományos alapanyagot használnak – ilyen például a cibere, ami az eredeti erdélyi csorbaleves egyik legfontosabb hozzávalója.

A helyiek kedvelik a savanyú ízeket, éppen ezért a hordós káposzta (vagy csak a leve) és az ecet is gyakran szerepel az ételeik hozzávalói közt – népszerű fogás például a savanyúkáposztás csángó gulyás is, melynek készítésére nemsokára visszatérünk. Szintén népszerű ételük a „csángó pecsenye”, amit tipikusan sertéshúsból (pl. karaj, szűzpecsenye) készítenek, a titkos hozzávaló ezek esetében pedig az ecetes paprika - írja a HelloVidék.

Csángó gulyás

A csángó gulyás egy tipikus határon túli magyar étel, egyike azoknak a rendkívül gazdag leveseknek, amelyeket nyugodtan fogyaszthatunk főétel gyanánt is, egy pár szelet friss kenyérrel körítve. A csángó gulyás esetében is érvényesül az „ahány ház, annyi szokás” elve, rengeteg különféle recepttel találkozhatunk, azonban a leggyakrabban olyan gulyásleveseket ruháznak fel ezekkel a jelzőkkel, amelyekben csiperkegombát és savanyú káposztát is találunk, levesbetét gyanánt pedig rendhagyó módon rizst vagy gerslit fedezhetünk fel a hozzávalók között. Készítsük ízlés szerint sertéshússal, marhahússal vagy valamilyen vadhússal, a lényeg, hogy ne sajnáljuk ki belőle a fűszereket és az extra hozzávalókat, amelyektől igazán ízletes lesz a végeredmény - írja a lap.

Hozzávalók

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • 1 kg marhanyak
  • 2 ek sertészsír
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • egy kis db zeller
  • 4 nagy fej csiperkegomba
  • 300 g savanyú káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl vörösbor
  • 1 csésze rizs vagy gersli
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • 2 ek őrölt fűszerpaprika
  • csípős paprika ízlés szerint
  • só, bors ízlés szerint
  • tejföl a tálaláshoz

A teljes recept, és egyéb csángó témájú érdekességek a HelloVidék cikkében olvashatók.

Címkék:
recept, konyha, románia, étel, főzés, gulyás, sütés,