Erre kevés magyar gondolt a klímaválság kapcsán: a kertjeinket is tönkreteheti a közelgő katasztrófa

HelloVidék2024. szeptember 19. 08:15

A kerteket sem kíméli a globális klímakatasztrófa: a HelloVidéknek most szakértő mondta el, hogyan és mit tehetünk a nem kívánt hatások ellen.

Az elmúlt napokban bőséges eső zúdult a magyar vidékre, a Duna mentén pedig az évtized árvize is lecsapott. A klímaváltozás hatása pedig nem merül ki ennyiben, a közvetlen környezetünkben, a kertekben is hatalmas változásokat okoz - írja cikkében a HelloVidék.

A lapnak Ott Bernadett, a Bokréta Garden ügyvezetője elmondta, hogy a sokat emlegetett Boris ciklon meghozta a csapadékot a magyar kertekbe is, és helyenként túlzásba is esett.

A Boris ciklon meghozta az életet adó csapadékot a kertekbe. Helyenként egy kicsit túlzásba is esett, hiszen több, mint egy havi csapadékmennyiség hullott alá néhány nap leforgása alatt. A fák, melyek a nagy szárazság és a légaszály miatt korábbra hozták a vegetációs időszakuk végét, már nem zöldülnek ki ettől, de a még zöld lombok láthatóan felüdültek. A növényeinket kevésbé viseli meg a jelentősebb hőmérséklet visszaesés. Még a dézsás citrusfélék is remekül vannak. Ezeket egyébként ne most, a hűvösebb időkben, hanem a vénasszonyok nyarának nevezett, visszamelegedő napokban vigyük be a teleltetési helyükre! Ezzel megelőzhetjük a hősokkot, ami a leveleik lehullását eredményezné

- fogalmazott a szakértő. Arra is kitért, hogy hiába jött gyorsan és kíméletlenül a lehűlés, a tél még azért messze van.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Egyelőre a termények betakarításán van a kertészkedők fókusza, hiszen javában érik az alma, szilva, körte. Szerencsésebbeknél a dió. Ezek feldolgozása, téli eltárolása a fő feladat, de aki nem szeret a hideg földben nyúlkálni, mint jómagam sem, nyugodtan elültetheti a tavaszi hagymás virágokat a leendő helyükre. A tápanyag utánpótlás ideje is elérkezett. Kiszórható az érett komposzt és istállótrágya komposztálókban így helyet kaphat az összegyűjtött lomb, a levágott, száraz ágak.A zöldséges kertrészbe a bátrabbak még megpróbálhatnak hónapos retket vetni, bízva a 30 nap fagymentes időben. A kereskedőknél megjelentek az ősszel virágzó évelők, amikből most remek pótlást ültethetünk a nyári forróságban kihalt növényeink helyére. A virágládákba az egynyáriakat áttelelő árvácskára, díszkáposztára cserélve még sokáig gyönyörködhetünk a színekben. Az esősebb idő beköszöntével a gombabetegségek is felütik a fejüket még, főleg ha a levegő hőmérséklete újra emelkedik. Ezek ellen különösen a lágyszárúak esetében még mindenképpen növényvédelmi kezelésekre van szükség. A fásszárúaknál, melyek a lombhullást a szárazság miatt korábbra hozták, már inkább az áttelelő kórokozók és kártevők ellen szükséges védekezni

- mondta Ott Bernadett.

Ha kíváncsi vagy, hogyan hat még a kertedre a klímaváltozás, akkor olvasd el a HelloVidék cikkét IDE KATTINTVA!

Címkék:
magyarország, kert, magyar, klímaváltozás, magyarok, szakértő, kertészkedés, hellovidék, kertápolás,