Életbevágó rendeletet hozott az éjjel Orbán Viktor: erre készülhetnek a magyar családok

Pénzcentrum2024. szeptember 18. 07:16

"Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről" címmel jelent meg kormányrendelet kedden este. Eszerint az árvíz elleni védekezésért Pintér Sándor belügyminiszter felel - holott a vízügyi törvény szerint alapesetben ez Lantos Csaba energiaminiszter feladata lenne.

Kedden este "az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről" címmel jelent meg rendelet a Magyar Közlönyben. Az Orbán Viktor jegyezte rendelet szerint a Magyarország folyóin levonuló súlyos és elhúzódó árhullám miatt a védelmi és biztonsági szervezetek, a közigazgatási szervek védelmi feladatainak koordinálása és összehangolása céljából az ország egész területére összehangolt védekezést rendelt el. 

Az összehangolt védelmi tevékenységért a katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszter felel. Pintér Sándor belügyminisztert operatív törzs is segíti, ez a katasztrófavédelmi koordinációs szerv bázisán, annak feladatait is ellátva működik. A rendelet kihirdetése napján 22 órakor lépett hatályba, 2024. szeptember 24-én hatályát veszti.

A 24.hu megjegyzi, a döntés azért is érdekes, mert a vízgazdálkodásról szóló törvény szerint az árvíz elleni védekezés országos irányításáért az Országos Vízügyi Főigazgatóság irányításáért felelős miniszter felelne, aki Lantos Csaba energiaügyi miniszter. Helyi szinten, a saját szervezettel védekező települések által fenntartott műveken közigazgatási határokon belül a polgármester és hivatala lenne a felelős a védekezésért.

Címlapkép: Balogh Zoltán, MTI/MTVA

Címkék:
otthon, árvíz, katasztrófavédelem, belügyminisztérium, rendelet, orbán viktor, kormányrendelet, miniszter, magyar közlöny, pintér sándor,