Egész Budapesten betilthatják az Airbnb-t? Megszólalt a gazdaságfejlesztési miniszter

Pénzcentrum2024. szeptember 17. 15:32

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kijelentette, hogy az Airbnb lakhatási kérdés, nem turisztikai, így ennek megfelelően szabályozzák majd. A kormány jelenleg vár Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP budapesti elnökének javaslatára, aki a terézvárosi szavazás eredményére reagálva támogatta az Airbnb szigorúbb szabályozását.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a keddi sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az Airbnb kérdését lakhatási problémaként kezeli a kormány, nem pedig turisztikai jelenségként. Elmondta, hogy a terület szabályozása már napirenden van, de a további lépésekhez Szentkirályi Alexandra javaslatára várnak, aki korábban jelezte, hogy a terézvárosi helyi szavazás eredményét figyelembe véve szigorításokat javasol mind Budapestre, mind országos szinten - írja a Portfolio.

Nagy Márton azt is kifejtette, hogy a kormány már a terézvárosi kezdeményezés előtt dolgozott egy szigorúbb szabályozási tervezeten, amely az Airbnb-szállások maximális kiadási idejét 180 napban korlátozta volna, és további szigorításokat vezetett volna be az új kérelmek elbírálása és az adózási szabályok terén.

A terézvárosi lakosok szeptemberben lezárult szavazásuk során az Airbnb betiltása mellett döntöttek, 2026-tól pedig akár teljesen megszüntethetik az ilyen típusú szálláskiadást a kerületben. A szavazáson 6083 helyi lakos vett részt, akik közül 53,67% támogatta a tiltást. Nagy Márton hozzátette, hogy ha a közösség akarata a szigorítás, akkor a kormány is ebbe az irányba fog elmozdulni.

Címlapkép: Kovács Tamás/MTI

Címkék:
kormány, turizmus, lakáskiadás, airbnb, betiltás, lakhatás, miniszter, nagy márton,