Budapest csak a kezdet volt: ami ezután vár az AirBNB-sekre, az lehet az igazi fekete leves

Pénzcentrum2024. szeptember 17. 09:13

A Terézvárosban nemrég lezajlott ügydöntő szavazás eredményeként várhatóan betiltják az Airbnb-típusú szálláshelyeket, miután a résztvevők 54 százaléka a tiltás mellett voksolt. Ugyanakkor Szentkirályi Alexandra már a szavazás előtt jelezte, hogy az eredménytől függetlenül országos szabályozást fog javasolni. Ez felveti annak lehetőségét, hogy nemcsak Terézvárosban, hanem az egész országban betilthatják az ilyen szálláshelyek működését - állítja a Népszava.

Véget ért a VI. kerületben két héten át tartó „ügydöntő szavazás”, amelynek tétje az volt, hogy betiltsák-e a Terézvárosban az Airbnb-típusú szálláshelyeket. Szenkirályi Alexandra azt nyilatkozta, a terézvárosi döntésnek megfelelő szabályozást fog javasolni országos szinten is.

A lapnak nyilatkozó Király Dávid várospolitikai szakértő szerint a teljes betiltás nem lenne helyes intézkedés, és inkább szigorúbb szabályozásra lenne szükség. Az Airbnb eredetileg egy jó lehetőség volt az ingatlantulajdonosok számára, de a probléma akkor jelentkezett, amikor vállalkozások tömegesen vásároltak fel lakásokat. Király úgy véli, hogy az állam hibázott, amikor az önkormányzatokra bízta a kérdést, de nem adott nekik elegendő hatáskört a szabályozás megvalósításához.

A tiltás várható hatásai összetettek: bár csökkenhetnek az albérletárak, az önkormányzatok jelentős bevételtől esnek el, és a turizmus is átalakulhat. Király szerint a lakók életminősége javulhat, de ez szigorú szabályozással is elérhető lenne. Például meg lehetne vonni az engedélyt a problémás szállásadóktól, vagy korlátozni lehetne a kiadott napok számát.

Címkék:
utazás, ingatlan, Budapest, magyarország, airbnb, szállás, betiltás, terézváros,