Bajban vannak a magyar borászok: különösen nehéz ez az év

HelloVidék2024. szeptember 17. 08:15

Az idei szüretet a magyar borászatok rendkívül nehéz körülmények között kezdték meg: a szélsőséges hőség és az aszály miatt a szőlőtermés jelentősen csökkent - írja a HelloVidék.

Az idei szüret Magyarországon különösen korai és nehéz volt, ami elsősorban a szélsőséges időjárásnak köszönhető. A hőség és az aszály jelentős hatással volt a szőlő mennyiségére és minőségére, különösen a Kunsági borvidéken, ahol 20-30%-os terméscsökkenés várható az előző évhez képest. A borászok ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a gombafertőzések elkerülhetők voltak a szárazság miatt. A klímaváltozás növekvő kihívást jelent, a vízhiány és az extrém időjárási körülmények pedig különösen sújtják a borászatokat.

A borpiac világszerte válságban van a csökkenő alkoholfogyasztás, a magas termelési költségek és a piaci túlkínálat miatt. Bár egyes borvidékek, például a Kunsági, még mindig sikeresek, különösen a fehér- és rozéborok esetében, a vörösborok piaca nehezebb helyzetben van. A szakértők arra számítanak, hogy a borárak enyhén emelkedni fognak, de nagyobb növekedés nem valószínű, tekintettel a piaci környezetre.

A változó fogyasztási trendek és az éghajlatváltozás azonban mindenképpen átalakítják a borpiacot, és a technológiai fejlesztések, valamint a vízgazdálkodási megoldások nélkül nehéz lesz fenntarthatóan működni.

Ha érdekel a teljes cikk, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT!

Címkék:
otthon, hőség, borász, szüret, aszály, hellovidék,