Kincset rejtenek a magyar erdők: a konyhákban is helyük van, ezek a legjobbak

HelloVidék2024. szeptember 13. 08:15

Ilyenkor ősszel indul be igazán a gombaszezon, amikor kirajzanak az erdőkbe a hobbigyűjtögetők és a profik is. De melyik a legjobb ehető gomba?

Nem véletlenül tartjuk a magyar erdők egyik legínycsiklandóbb gombájának az ízletes vargányát, ugyanis intenzív aromái semelyik másik gombáéhoz sem hasonlíthatók - írja cikkében a HelloVidék. A vargánya köztudottan a legdrágább itthon is megtermő gombafélék közé tartozik, azonban – habár ezt az erdei gyűjtögetés szerelmesei már alapból tudják – az erdőben most bőséggel szedhetjük. Az idei esős nyár kedvező hatással volt az erdei gombák fejlődésére, ha sikerül ráakadnunk a kincset érő termőhelyekre, nyert ügyünk van.

Az ízletes vargánya a hazai erdők egyik legjellegzetesebb, a tinórufélék családjába tartozó gombafaja, nevezik még úrigombának vagy medveorrú gombának is, Erdélyben hiriba néven érdeklődjünk utána. A vargánya egy tipikus erdei gomba – megnevezéséhez híven az erdőben kell keresnünk, tipikusan tölgyesekben, gyertyánosokban vagy szelídgesztenyésekben, de egyébként bármilyen vegyes erdőségben találkozhatunk vele, nem csak a fák alatt, hanem erdőszéleken, erdei tisztásokon is.

A vargánya egy nyári-őszi gombaféle, legkorábban május végén, legkésőbb október végén szedhetjük, vagyis mondhatni, szeptember folyamán még javában tart a gomba csúcsszezonja. A vargányát az emberiség évezredek óta ismeri és fogyasztja, történelmi emlékeink szerint már a rómaiak is igazi erdei kincsként tartották számon. Magyarországon az ízletes vargánya, habár országszerte gyűjthető az erdőségekben, leginkább a Nyugat-Dunántúl gasztronómiájával forrt össze, különösen büszkék vargányás éreleikre az őrségiek, azonban a Bakonyban sem sajnálják ki az ételekből.

Címkék:
magyarország, gomba, erdő, erdőgazdálkodás, erdőgazdaságok, vargánya,