Jön az árhullám? Már nagyon készül a vízügy, ekkor tetőzhetnek a legnagyobb folyók

Pénzcentrum2024. szeptember 13. 12:17

A Duna vízgyűjtőjén eddig lehullott és a hétvégén még várható jelentős mennyiségű csapadék miatt árhullámokra számíthatunk a hazai vízfolyások nagy részén.

A vízügy már készül a szükséges árvízvédelmi beavatkozásokra: ma 8 órakor megkezdte működését az Országos Műszaki Irányító Törzs, hogy koordinálja a munkálatokat, a szakemberek, munkaerő és eszközök átcsoportosítását. Amennyiben az önkormányzatok kérik, nekik is műszaki segítséget nyújtanak a helyi védekezéshez.

Egy érkező mediterrán ciklon hatására a Duna vízgyűjtőjén, elsősorban az Alpok keleti, valamint a Kárpát-medence nyugati, illetve északi részén számottevő csapadék hullott az elmúlt napokban és várható is még a hétvégén, egészen hétfőig. A ciklon alakulása igen bizonytalan, előrejelzésről előrejelzésre változik, hogy a vízgyűjtő melyik része kap újabb (akár rendkívüli mennyiségű) esőt. Ennek várható mértéke tehát folyamatosan változik, de az bizonyos, hogy jelentős lesz, több helyütt akár 50-215 mm is hullhat.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzés alapján a Dráván Drávaszabolcsnál I. fok feletti, a Dunán Nagybajcsnál, illetve a Murán a III. fokot meghaladó, míg a Lajtán és a Rábán a valaha mért legnagyobb vízállást (röviden LNV-t) megközelítő, akár ezt is meghaladó tetőző vízállások sem zárhatók ki.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Budapesten az alsó rakpartok szintjét a jövő hét első felében érheti el a Duna vízszintje. A Tisza részvízgyűjtői közül a Zagyván és a Sajón I. fok feletti, míg a Tarnán II. fok feletti tetőzés valószínűsíthető.

A hidrológiai helyzetre tekintettel 2024. szeptember 13-án 8 órától a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse (OMIT) megkezdte működését, hogy koordinálja az árvízvédelmi feladatokat az országban. Az árhullámok által érintett igazgatóságoknál felmértük a szükséges szakemberlétszámot, illetve eszköz-, gép- és anyagigényt. Amennyiben a helyi önkormányzatok kérik, a vízügy a településeknek is műszaki segítséget nyújt a helyi védekezéshez. A hazai és külföldi előrejelző rendszerek egyaránt azt mutatják, hogy komoly csapadékmennyiséggel kell számolnunk.

Címkék:
Balaton, duna, árvíz, csapadék, árhullám, vízügy, hazai, tisza, országos vízügyi főigazgatóság, árvízvédelem, műszaki,