Súlyos árnyoldala van a házikedvenceknek: komoly dilemma előtt állhatnak a magyar kutyatartók?

Pénzcentrum2024. szeptember 10. 18:45

A COVID-19 járvány idején sokan fordultak háziállatokhoz a magány és a szorongás enyhítésére, ám egy új tanulmány megkérdőjelezi ennek hatékonyságát. A dániai Aarhus Egyetem és a londoni King's College kutatói több mint 6000 brit lakos bevonásával vizsgálták a háziállattartás és a mentális egészség kapcsolatát a pandémia első évében - közölte a StudyFinds.

Friss kutatási eredmények szerint a háziállat-tulajdonosok nem mutattak jobb mentális egészségi állapotot, sőt, valamivel magasabb depresszióról, szorongásról és anhedóniáról számoltak be, mint a háziállat nélküliek. Ennek ellenére Magyarország lakosságarányosan az egyik legnagyobb kutyatartó nemzetnek minősül, a legdrágább fajtákról pont nemrég közöltünk cikket a Pénzcentrumon.

Az állattartás pszichológiai vonatkozásairól Christine Parsons, az Aarhusi Egyetem professzora így nyilatkozott: "Az új kutatás ellentmond annak az uralkodó közhiedelemnek, hogy a háziállatok jótékonyan hatnak a mentális egészségre."

A kutatás azért néhány pozitívumot is feltárt. A kutyatulajdonosok gyakrabban mozogtak, és az egyedül élőknél mind a macska-, mind a kutyatartás enyhén csökkentette a magányosságot. Azonban azok, akik a járvány alatt fogadtak örökbe háziállatot, nem mutattak jelentős javulást mentális egészségükben.

Dr. Katherine Young vezető szerző szerint: "Ez a tanulmány kiegészíti a háziállat-tartással és a mentális egészséggel kapcsolatos vegyes kutatási eredményeket." A kutatók úgy vélik, hogy bár a háziállatok társaságot nyújtanak, a velük járó felelősség és stressz ellensúlyozhatja a pozitív hatásokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tanulmány nem azt állítja, hogy a háziállatok károsak a mentális egészségre, inkább arra mutat rá, hogy a kapcsolat összetettebb, mint korábban gondolták. A kutatók remélik, hogy eredményeik árnyaltabb párbeszédet indítanak el a háziállatok szerepéről, különösen válságos időkben.

Címkék:
kutya, kutatás, tanulmány, kutyatartás, háziállat, mentális egészség,