Trükkös csalók járják az országot: sok háztulajt fenyegettek bírsággal, te ne dőlj be nekik

HelloVidék2024. szeptember 9. 08:14

Nemsokára indul a fűtési szezon, ezért érdemes időben kéményseprőt keresni, aki ellenőrzi a kéményünket, mielőtt szükség lenne rá. A HelloVidék utána járt, milyen változások történtek a kéménysepréssel kapcsolatban, illetve mennyibe kerül az ellenőrzés, ha nem vagyunk jelen azokon a napokon, mikor az ingyenes vizsgálatok zajlanak.

A kéménysepréssel kapcsolatos szabályok az elmúlt években sokat változtak. Az ingyenes lakossági kéményseprést 2024. július 1-jétől az egész országban a katasztrófavédelem kéményseprői végzik - mondta el Mukics Dániel a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A szakember szerint a hivatalos fűtési szezon október 15-én kezdődik, de a fázósabbak már lehet, hogy korábban befűtenek. Nem kell kétségbe esni, ha az első őszi befűtés előtt nem volt leellenőrizve a kémény, mert elfelejtettünk róla időben gondoskodni.

A hangsúly nem az ellenőrzés időpontján, hanem annak rendszerességén van. Bármelyik évszakban el tudja végezni a kéményseprő a kémény ellenőrzését és ha szükséges, a tisztítását. Ilyenkor arra érdemes figyelni, hogy a kéményellenőrzés előtt 2-3 órával már ne fűtsünk be, hogy a kéményseprőnek ne forró környezetben kelljen dolgoznia - emelte ki a szakember. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy

akik családi házban élnek és a családi házba nincs bejegyezve semmilyen gazdálkodó szervezet (Kft, Bt, egyéni vállalkozó…) azok számára a kéményseprés ingyenes.

A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglalt. A hivatalos weboldalon a három vonalra kattintva, majd az Online ügyintézést kiválasztva lehet időpontot foglalni a katasztrófavédelem kéményseprőinél. Ha a kéményre gázüzemű fűtőberendezés van rákötve, kétévente érdemes ellenőriztetni, ha szilárd tüzelővel működő fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva, akkor évente tanácsos ellenőrizni. A családi házaknál, amelyben magánszemélyek élnek, nem kötelező a kéményseprés, viszont mindenképpen ajánlott gondoskodni róla és élni az ingyenes kéményellenőrzés lehetőségével - írja a lap.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"Vannak olyan csalók, akik a katasztrófavédelem alvállalkozóinak adják ki magukat és a gazdálkodó szervezetekhez becsöngetve bírsággal fenyegetőzve ajánlják fel a kéményseprési szolgáltatásaikat. Ezeket nem kell beengedni! A gazdálkodó szervezetek attól a kéményseprőcégtől rendelik meg a kötelező kéményellenőrzést, amelyiktől szeretnék, ne dőljenek be az erőszakos csalóknak" - hívta fel a figyelmet Mukics Dániel. Hozzátette, ha valaki nem szereti az internetes ügyintézést, telefonon is egyeztethet időpontot. Keresse a kéményseprők ügyfélszolgálatát a 1818-as telefonszámon, ahol a telefonnak a 9-es, majd 1-es nyomógombját kell megnyomni.

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
otthon, kéményseprés, csaló, ingyenes, kémény, csalók, katasztrófavédelem, ingyen, ház, szabályok, kéményseprő,