Milyen hőszivattyút válasszunk? Rengeteg magyar már meghozta a döntést: sokat spórolnak a rezsin

Pénzcentrum2024. szeptember 9. 13:45

Az energiahatékonyság és a fenntarthatóság egyre fontosabb szemponttá válik a fűtési rendszerek kiválasztásakor. Az utóbbi években a hőszivattyúk népszerűsége jelentősen megnőtt, mint környezetbarát és gazdaságos alternatíva a hagyományos fűtési megoldásokkal szemben. Mára a hőszivattyú telepítés vált az energetikai korszerűsítés egyik legnépszerűbb elemévé.

A piacon egyre több állami és sajátmárkás energetikai program, illetve időszakos ajánlat érhető el, melyek támogatást jelentenek a tulajdonosok számára a meglévő önerő mellett. A Gree hőszivattyúk szakértője segít tisztázni, hogy milyen típusú ráfordításokkal szükséges számolni, és pontosan mire alkalmas ez a technológia.

Teljesítmény és méret

"A hőszivattyús rendszer javasolt teljesítményét és méretét több tényező is befolyásolja. Ilyen például az épület hőigénye, amelyet a hőszigetelés, a méret, valamint a tájolás és a nyílászárók minősége határoz meg. Minden tényező külön-külön is lényeges. A helyi éghajlati viszonyok is kiemelt szerepet játszanak, mivel egy adott külső hőmérsékletre optimalizálva kerül kiválasztásra a berendezés. Fontos továbbá a választott rendszer típusa (pl. levegő-víz, levegő-levegő vagy geotermikus hőszivattyú), valamint a fűtési rendszer jellege (pl. padlófűtés vagy radiátorok). Emellett a rendszer hatékonysága (COP/Coefficient of Performance), a szabályozási lehetőségek, és az esetleges egyéb energetikai megoldások (pl. napelemek) mind-mind befolyásolják a megfelelő teljesítmény és méret meghatározását" – mondta el Süveg Zoltán, a Gree hőszivattyúk műszaki termékfelelőse.

Melegvíz-igény

Ha a hőszivattyú a használati melegvíz előállítására is szolgál, ezt a tényezőt is figyelembe kell venni. "A rendszerméretezésnél szükséges körüljárni a HMV igény mennyiségének témáját is. Az épület jellege, illetve felhasználási módjának lényegi szerepe van ebben. Bizonyos esetekben a HMV felhasználás mértéke miatt (hotelek, társasházak, kollégiumok stb.) a hőszivattyú teljesítményét a használati melegvíz előállítása határozza meg, a fűtési igény helyett. Elfordul, hogy szükséges a két rendszer szétválasztása az igények megfelelő kiszolgálása érdekében" – véli a szakértő.

Mennyire költséges a hőszivattyús rendszer üzemeltetése?

A hőszivattyú telepítése egy olyan beruházás, amely hosszú távon komoly megtakarítást eredményezhet, feltéve, hogy a rendszer megfelelően van telepítve. Azonban a helytelen telepítés – és ebbe beletartozik a méretezés kérdése is - nemcsak a hatékonyságot csökkentheti, hanem meghibásodásokhoz is vezethet. Ha a hőszivattyú túl kicsi vagy túl nagy az épület hőigényéhez képest, akkor rendszeresen túl- vagy alul terhelten fog működni. Ez a hatékonyság csökkenéséhez és az üzemeltetési költségek növekedéséhez vezethet.

Meg kell vizsgálni az épület hőigényét, ha például a hőszigetelése nem megfelelő, a hőveszteség magas lesz, és a hőszivattyúnak folyamatosan nagyobb teljesítménnyel kell működnie, hogy fenntartsa a kívánt hőmérsékletet

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– hangsúlyozza a szakértő. "A hőszivattyúk hatékonyságát nagyban befolyásolja a külső hőmérséklet is. Tartósan alacsony külső hőmérsékletnél a hőszivattyú COP értéke csökkenhet, és akár kiegészítő fűtési forrásra is szükség lehet. Elsődleges szempont továbbá a karbantartás, pontosabban annak hiánya is. Ha a hőszivattyút nem szervizelik rendszeresen, akkor a hatékonysága csökkenhet, mely megnövekedett energiafogyasztáshoz és magasabb üzemeltetési költségekhez vezethet" – tette hozzá Süveg Zoltán. Elengedhetetlen feltétel tehát olyan szakavatott szerelőt keresni a hőszivattyú telepítésére, aki rendelkezik a megfelelő képesítésekkel, továbbá biztosított az alkatrész-ellátás és a műszaki támogatás a jövőben is.

Gázkazán helyett hőszivattyú?

Amennyiben a gázkazánt hőszivattyúra cserélnénk, lényeges megvizsgálni az épület fűtési rendszerét, illetve a hőleadókat. "Sok esetben ajánlott lehet megtartani a gázkazánt a rendszerben, így lehetőség van a hőszivattyút úgynevezett bivalens üzemmódban működtetni a gázkazánnal. Ez azt jelenti, hogy egy adott külső hőmérséklet alatt, (ahol a hőszivattyú már kevésbé hatékony vagy gazdaságos), a hőszivattyú teljes mértékben átadja a fűtést a gázkazánnak, vagy pedig a kazánnal együtt működik" - véli a szakértő.

Minden esetben kérjük ki a kiszemelt hőszivattyú forgalmazójának szakmai véleményét és árajánlatát a helyszíni felmérést követően. Ezek együttes mérlegelését követően tudjuk meghozni a felelős döntést - tanácsolják. Annál is inkább, hiszen itt a szeptember és az iskolakezdésen kívül beindul a hőszivattyú telepítések főszezonja is. Érdemes tehát körültekintően informálódni az aktuális promóciókról és elérhető kedvezményekről.

Címkék:
otthon, fűtés, melegvíz, fűtési szezon, levegő, rendszer, fűtéskorszerűsítés, szakértő, hőszivattyú,