Teljesen új rovarfaj jelent meg Magyarországon: hatalmas károkat okoz, csípni is képes

Pénzcentrum2024. szeptember 3. 08:14

A klímaváltozás nemcsak az időjárásban, hanem a természetben is jelentős változásokat hoz. Magyarországon egyre több új bogár és rovar jelenik meg, amelyek a melegedő éghajlatnak köszönhetően gyorsan elszaporodnak, károkat okozva a növényzetben. Az agráriumban már jól láthatók ezek a változások, és az erdőkben is egyre gyakoribbak az invazív rovarok által okozott pusztítások. Jelenleg a legnagyobb gondot a csipkéspoloska jelenti, amely a tölgyfák leveleit károsítja, súlyosan veszélyeztetve ezeket a fákat - írja a HelloVidék.

Európa-szerte egyre több tanulmány figyelmeztet az invazív rovarok erdőpusztító hatásaira. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) nemrégiben publikált jelentésében kiemelte, hogy az ilyen kártevők évente millió hektárnyi erdőt károsítanak, és ezek a károk az éghajlatváltozás és a globális kereskedelem miatt tovább súlyosbodnak. A jelentés szerint a csipkéspoloska jelenleg az egyik legsúlyosabb fenyegetés.

Az Észak-Amerikából származó csipkéspoloska már több európai országban, köztük Nagy-Britanniában és Szlovákiában is megjelent, ahol komoly károkat okoz az erdőkben. Magyarországon is egyre több helyen észlelik jelenlétét, ami komoly aggodalomra ad okot az erdők jövőjét illetően.

Ha érdekel a teljes cikk, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT!

Címkék:
európa, magyarország, klímaváltozás, veszélyes, poloska, rovar,