Válságban a gyermekvédelem: rengeteg nevelőszülő mondott fel az átvilágítás miatt

Pénzcentrum2024. augusztus 30. 08:45

A gyermekvédelem súlyos válsággal küzd, több mint száz nevelőszülő mondott fel az átvilágítás miatt. Az 5887 nevelőszülő közül 113-an már biztosan felhagynak hivatásukkal a kifogástalan életvitel ellenőrzése miatt – derült ki a Népszava által megkapott belügyminisztériumi tájékoztatásból. Közülük 48-an megtagadták az adatlap kitöltését, 65-en pedig kérvényezték jogviszonyuk megszüntetését. Az azonban továbbra is kérdéses, hogy mi lesz a távozó nevelőszülőknél elhelyezett gyermekek sorsa.

A nevelőszülők számának csökkenése komoly csapást mér az ágazatra, mivel már eddig is körülbelül 2000 nevelőszülő hiányzott ahhoz, hogy a jogszabályoknak megfelelően minden 12 év alatti gyermek családnál kerüljön elhelyezésre. Az így kialakult helyzet tovább romlik, hiszen elhagyott újszülöttek és csecsemők maradnak kórházi körülmények között, mert nincs elegendő nevelőszülői férőhely számukra. A felmondások nyomán egyértelművé válik, hogy a kegyelmi botrány politikai következményeinek enyhítése érdekében bevezetett, a nevelők magánéletét és párkapcsolatát részletekbe menően vizsgáló ellenőrzés széles körben károsítja a gyermekvédelmet.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság intézményeiben dolgozó 4241 gyermekvédelmi munkatárs 6 százaléka szintén távozott az átláthatatlan átvilágítás miatt. Közülük 137-en nem töltötték ki a kifogástalan életvitel ellenőrzéséről szóló adatlapot, míg 128-an jogviszonyuk megszüntetését kérték.

Címkék:
otthon, nevelőszülő, gyermekvédelem, átvilágítás,