Ilyen nincs: már olcsóbban vehetünk új lakást Olaszországban, mint itthon

G72024. augusztus 28. 09:44

Magyarországon a bérek figyelembe vételével változatlanul drágának számítanak az ingatlanok más országokhoz képest – írja a g7.hu a Deloitte Property Index 2024-es kiadása alapján.  

Az ingatlanok megfizethetősége Magyarországon még mindig rossz, jóllehet lakást bérelni olcsóbb, mint több régiós fővárosban. Új lakásból továbbra is nagyon kevés épül, ennek ellenére ezek olcsóbbak, mint Prágában vagy Pozsonyban.

A fővárosok között Budapest a középmezőnyben van megfizethetőség szempontjából, bár 2023 és 2022 között enyhén romlott a megfizethetősége. Számokban kifejezve, tavaly Budapesten 10,4, országosan 10,2 évnyi átlagfizetést kellett félretenni egy átlagos, 70 négyzetméteres új építésű lakás megvásárlásához.

A tanulmány szerint 2023-ra Olaszországban „az új lakások fajlagos átlagára (2 118 euró) mind a négy visegrádi ország fajlagos árszintje alá került, de Olaszországban már a használt lakások is olcsóbbak, mint a cseh, a szlovák és a lengyel használt lakások”.

Nominális árszinteket nézve Európában változatlanul Párizsban a legdrágábbak az új lakások. Budapest ilyen szempontból Prágánál és Pozsonynál is olcsóbb, bár itt emelkedtek az árak a legnagyobb mértékben az európai fővárosok között 2023-ban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A budapesti bérleti díjak a vizsgált 59 európai nagyváros közül a 18. legalacsonyabbak, valamint ezek a régiós fővárosok bérleti díjaitól is rendre elmaradnak. Ugyanakkor tavaly Magyarországon épült a negyedik legkevesebb lakás 1 000 főre vetítve a vizsgált 24 ország között.

Címkék:
lakás, lakásvásárlás, Budapest, lakáskiadás, lakásépítés, olaszország, lakások,