Forrnak az indulatok a belvárosban: megálljt parancsolnának a turisták özönének - de milyen áron?

ATV2024. augusztus 28. 08:02

Szeptemberben fontos döntés előtt állnak Terézváros lakói: a kerületben arról szavazhatnak, hogy betiltsák-e az Airbnb-típusú rövidtávú lakáskiadásokat. A lakosság véleményét azért kérik ki, mert az ilyen szálláshelyekkel kapcsolatban egyre több panasz érkezik, bár a turizmushoz kapcsolódó érvek a lakáskiadások mellett szólnak - közölte az ATV. A lakástulajdonosok, akik Airbnb-vel foglalkoznak, igazságtalannak tartanák az egységes tiltást.

Egy helyi lakos elmondta a csatornának, hogy az Airbnb-k nagy többségével probléma van. „Itt beszélünk a zajterhelésről, ami egy körfolyosós házban a belső udvar miatt különösen felerősödik, valamint a hangos zenehallgatásról, a folyamatos dohányzásról, a nyitott ablaknál történő üvöltözésről. Nem is beszélve arról, amikor a buliból hazatérve összehányják vagy összevizelik a lépcsőházat" – mondta a lakos.

Az önkormányzatnak évente 700 millió forint bevétele származik az Airbnb-ken keresztül, azonban ennek megvannak a negatív hatásai is. A férfi hozzátette: „Érdemes lenne megnézni, hogy mennyi a többletkiadása a kerületnek az Airbnb-vel kapcsolatos problémák, például a bulik utáni romeltakarítás, vagy az önkormányzati rendészek munkája miatt.”

Egy másik terézvárosi lakos, aki 13 éve foglalkozik turisztikai lakáskiadással, felháborodását fejezte ki. Szerinte a döntést társasházanként kellene meghozni, és megfelelő szabályozással meg lehetne oldani a problémákat.  Hozzátette, ha az a cél, hogy elegendő albérlet álljon rendelkezésre, akkor állami bérlakásokat kellene építeni, nem pedig emberek vállalkozását tönkretenni. Mindkét oldalon vannak érvek, zárta gondolatait.

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere elmondta, hogy eredetileg házanként szerették volna szabályozni a kérdést, azonban a kormányhivatal elutasította ezt a rendeletet. „Most az az opciónk, hogy vagy nem teszünk semmit, vagy megkérdezzük a lakókat, hogy mi a fontosabb nekik” – nyilatkozta a polgármester. Soproni szerint a belváros kiüresedése komoly problémát jelent. „Ismerek olyan lakót az Oktogon térről, aki egyedül él a társasházban, mivel a többi lakást felvásárolták. Eleinte csak egy szinten volt Airbnb, aztán lassan az egész házat megvették, és sokan kiszorultak a belvárosból” – mondta.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A polgármester hozzátette, hogy a társasházak tiltó rendeletet csak a jövőbeli Airbnb-kre hozhatnak, és ezt csak bíróságon keresztül tudják érvényesíteni; az önkormányzatnak nincs erre hatásköre. Terézváros lakói szeptember 2. és 15. között szavazhatnak a kérdésről.

Címkék:
otthon, önkormányzat, Budapest, lakáskiadás, polgármester, airbnb, főváros, lakosság, terézváros, belváros, rendelet, önkormányzatok, rövidtávú lakáskiadás,