Itt a tökéletes, elronthatatlan házi fügelekvár receptje: így biztosan nem ég oda

HelloVidék2024. augusztus 25. 14:04

Amíg a korábban jól termő szilvák, barackok megszenvedték az idei forró, csapadékszegény nyarat, addig a sokkal inkább mediterrán klímához szokott füge igazán jól termett. Egyre több helyen találkozni Magyarországon is fügebokrokkal, és -fákkal, illetve a boltokban friss gyümölccsel, nemcsak az importált aszalt fügével. Akárcsak más gyümölcsöket, a fügét is többféleképpen lehet eltenni télire, hogy ne csak nyáron élvezhessük - meg lehet aszalni, eltehetjük befőttként, vagy főzhetünk belőle chutneyt, dzsemet, lekvárt is. Mutatunk egy elronthatatlan füge lekvár receptet.

Mit érdemes tudni a magyar fügéről? Hogyan készíthetünk ínycsiklandó házi lekvárt a fügéből, milyen titkos hozzávalókkal bolondíthatjuk meg az ízeket? - ezeknek a kérdéseknek járt utána a HelloVidék.

Alig néhány évtizeddel ez előtt még elképzelhetetlen volt, hogy Magyarország éghajlatán megmaradjon a füge, azonban, ahogy teltek-múltak az évek, a klíma változásnak indult, a tőlünk nem is olyan messze délre található mediterrán térség határa pedig elkezdett lassan észak felé kúszni. Habár a hazai vidékek éghajlata még igen messze áll a mediterrántól, azt mindannyian elismerhetjük, hogy nyaraink egyre hosszabbak és aszályosabbak, az annak idején híresen zord és havas teleink pedig lerövidültek – ez a változás viszont kedvez a fügének, így ma már akár az északabbi országrészekben is a kertek gyakori gyümölcsfájaként találkozhatunk vele.

A Közel-Keletről a füge Európába az ógörögökön keresztül áramlott be, a legendák szerint Magyarországra azonban csak a török hódítók hozták el és honosították meg, többnyire a déli területekre (egyes történelmi emlékek szerint a Gellért-hegy déli dűlőit is beültették vele) - azonban egy-két sikertörténettől eltekintve itthon, az északabbi országrészekben ténylegesen csak az elmúlt évtizedekben vált elterjedt növénnyé. A füge korábban a déli országrészek kuriózumnövénye volt, sikeresen megtermett például Pécs környékén.

A Magyarországon ültetett fügék néhány ritka kivételtől eltekintve mind az adriai típusú, avagy közönséges fügék közé tartoznak, jókora bokrokká fejlődve (ebben az éghajlati övben ritkán nevelik fává a fügét) bőséges terméshozammal látnak el minket, többnyire az augusztusi, szeptemberi hónapokban, azonban, ha az időjárás kedvező, már július második felében is szüretelhetünk belőlük. 2024-ben - ahogy a legtöbb növény -, a füge is előbb kezdett teremni.

Házi narancsos fügelekvár recept

Habár a fügelekvárt elkészíthetjük színtisztán fügéből és cukorból is (1 kg gyümölcsre általában 200-300 g cukrot szoktak számolni, azonban, mint ahogy ez a lekvárokkal általában lenni szokott, minden háziasszony más formulával dolgozik), érdemes lehet megbolondítani az alapreceptet más gyümölcsökkel. A HelloVidék receptje a fügét naranccsal kombinálja – épp csak annyival, hogy megmaradjon a füge dominanciája -, illetve kerül a lekvárba egy kevés gyömbér, vanília, fahéj és szegfűszeg is.

Hozzávalók:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 19 173 855 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 141 413 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a K&H Banknál 6,64% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a MagNet Banknál 6,75%, a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál pedig 6,89%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 
  • 3 kg érett füge (bármilyen magvas vagy magnélküli fajta)
  • 800 g kristálycukor
  • 2 db bio narancs héja
  • 3-5 dl frissen facsart narancslé
  • 1 db vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 kis db gyömbér (kb. 2 cm)
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 mk őrölt szegfűszeg

A narancsos füge lekvár elkészítése

Tisztítsuk meg a fügéinket a szennyeződésektől, a sérült/romlott darabokat távolítsuk el, majd vágjuk a gyümölcsöket négybe, hogy gyorsabban elkészüljenek. Vegyünk elő egy nagyobb fazekat, tegyük bele a fügét, a bio narancsok lereszelt héját, a cukrot és a választott fűszereket, majd öntsük fel egy kevés narancslével, hogy gyorsabban elinduljon a fügék főzési folyamata.

Amíg a cukor el nem olvad és a fügék szét nem esnek főzzük sűrű kevergetés mellett, majd hagyjuk takaréklángon, időnként megkeverve, körülbelül 1,5-2 óra alatt besűrűsödni (ha nem szeretnénk a lekvárral ennyit bíbelődni, fél óra főzés után adhatunk hozzá dzsemfixet és máris kiporciózhatjuk a befőttesüvegekbe – ebben a formában viszont nem lekvárt, hanem ízletes, darabos fügedzsemet kapunk). A kész lekvárt ízlés szerint homogénre dolgozhatjuk botmixerrel, vagy hagyhatjuk úgy is, ahogy van.

Amíg készül a lekvárunk, készítsük elő a jól záródó tetejű befőttes üvegjeinket, csírátlanítsuk őket a fedőkkel együtt forró vízben, majd adagoljuk beléjük a fügelekvárunkat még forrón. A kész üvegeket zárjuk le, majd fordítsuk őket fejtetőre 10-15 percre, ezután hűtsük ki az egész adagot száraz dunsztba téve (tartósítószerre, mesterséges adalékanyagokra nincs szükség). Fogyasszuk egész évben kenyérrel, kaláccsal, vagy készítsünk vele ízletes süteményeket!

Címkék:
otthon, gyümölcs, nyár, tél, recept, főzés, befőzés, lekvár, házi, receptek,