Itt a tökéletes szederlekvár, szederszörp receptje: így biztosan nem lesz savanyú

HelloVidék2024. augusztus 2. 08:10

A szeder a magyar kertek féltve őrzött csodagyümölcse, a belőle készített ételek és lekvárok semmi máshoz sem hasonlítható finomságok, a szederszörp pedig igazi életelixír, amiből érdemes minél többet fogyasztanunk a nyári szezonban – írja a HelloVidék.

A szedrek (Rubus) népes nemzetsége a rózsafélék családjába tartozik (ugyanúgy, ahogy például a szintén szuperegészséges csipkebogyó is), a legtöbb hazai fajt a vadszedrek (vagy földi szedrek) közé soroljuk. A szedernek csak Európában körülbelül kétezer fajtáját tartják számon, Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában, illetve Észak-Afrikában is az őshonos bogyósok közé tartozik. A szeder egy tipikus erdei gyümölcs, gyakran árusítják más bogyósokkal, például málnával, szamócával, ribizlivel vagy feketeáfonyával együttesen.

A szeder gyümölcse hasonlít a fekete faeperhez, de azzal nem összekeverendő, régen a népi világban gyakran nevezték fekete málnának, szederjének vagy szedernyének is. Érdekesség, hogy habár a szedret a bogyósok közé soroljuk, a növény termése valójában nem igazi bogyó, hanem olyan csonthéjas terméscsoport, mint rokona, a málna.

A házi szederdzsem receptje

A legízletesebb lekvárjaink és dzsemjeink közé soroljuk a szederdzsemet, amihez jóformán semmire nincs szükségünk, csak gyümölcsre, cukorra, és egy kis dzsemfixre. A szederből – habár ez a gyümölcs is alkalmas a hagyományos lekvárfőzésre – általában dzsemjellegű készítményeket szokás főzni, ugyanis egy nagyon lédús, viszont roppant drága nyári bogyósról van szó, amiből megéri kihozni a maximumot.

A szederrajongókat megosztja a kérdés, miszerint maggal vagy mag nélkül érdemes-e a szederlekvárt, szederdzsemet készíteni. Mindkét alternatíva járható, azonban mi benne fogjuk hagyni a magot, egész egyszerűen azért, mert semmit sem ront a lekvár élvezeti értékén, sőt, annál „szedresebb” lesz a végeredmény. Aggodalomra semmi ok: habár a szeder sajnos nem filléres alapanyag, a dzsem elkészítése pofonegyszerű! - írja a lap.

Hozzávalók:

  • 1 kg szeder
  • kb. 400 g kristálycukor
  • 3/4 csomag dzsemfix 4:1

A szederdzsem elkészítése

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mossuk meg alaposan (de ne áztassuk!) a szedret, majd tegyük egy fazékba, hintsük meg egy marék kristálycukorral és kézzel roncsoljuk szét a gyümölcsöt. Várjunk tíz percet, hogy a szeder kiereszthesse a levét, majd szűrjük le róla a felesleget – jusson is, maradjon is! – egy másik, kisebb edénybe vagy mérőpohárba. Mi 4 dl levet szűrtünk le a gyümölcsről, amit, ha szeretjük, egyszerűen meg is ihatunk, azonban mi félretesszük egy üveg szörp elkészítéséhez.

A maradék, feleslegesen sok létől megszabadított alapanyagot kezdjük el főzni a többi kristálycukorral, sűrű kevergetés mellett, egészen addig, míg a szeder húsa el nem olvad a lekváralapban – kb. 30 perc alatt elkészülünk. Az alapba keverjük bele a dzsemfixet, forraljuk össze, majd adagoljuk ki a lekvárt az előzőleg csírátlanított üvegekbe. A lezárt tetejű üvegeket állítsuk 15 percre fejtetőre, majd hűtsük ki őket száraz dunsztba téve, és mehetnek is a kamra polcaira!

A teljes cikk a szeder gyógynövényként való hasznosításáról, egyéb érdekességekről és a szederszöp receptje a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
otthon, gyümölcs, recept, konyha, főzés, gyümölcsös, gyümölcstermesztés, receptek,