Ismét kelendőbbek lehetnek az ilyen vidéki házak, lakások: újra elkezdték keresni ezeket

Pénzcentrum2024. augusztus 2. 14:32

Összességében csökkent az évkezdéshez képest az ingatlanok iránti kereslet az év második negyedévében, ám a potenciális vásárlók körében valamelyest nőtt a házak iránti érdeklődés – derül ki egy hazai ingatlanportál adataiból. 2024 második negyedévében a legnagyobb mértékben a házak esetén emelkedtek a négyzetméterárak.

Visszafogottabb kereslet jellemezte az ingatlanpiacot az év második negyedévében az elsőhöz képest – derül ki az otpotthon.hu ingatlanhirdetési portál adataiból. Az erős évkezdés után márciusra csökkent az érdeklődés, amit csak a tavasz és a jó idő tudott visszahozni, igaz, még így sem állt helyre az év eleji állapot. Januárhoz képest június végére 22 százalékkal esett vissza a keresések száma, ami nem számít rendkívüli fordulatnak, mivel minden évben a január a legerősebb hónap, ezután jellemzően csökken az ingatlanpiaci forgalom. Az ingatlankereső portál 2024 második negyedévére vonatkozó adatai alapján némileg nőtt a házakra vonatkozó keresések száma, a lakások iránti érdeklődés pedig stagnált.

“Ennek egyik oka lehet, hogy a KSH adatai szerint az elmúlt évben a családi házak voltak a legnagyobb vesztesei az ingatlanpiacnak, a lakások árával szemben ebben a kategóriában az árak nem tudtak tovább emelkedni. Ez kiegyensúlyozta az árszínvonalat a korábbi évek túlfűtött piacához képest, miközben a támogatásokkal és a támogatott hitelezéssel az állam ebbe az irányba tolta el az ingatlant vásárolni szándékozók lehetőségeit” - mondta Lipták Zsuzsa, az ingatlanportál ügyvezetője.

Továbbra is Budapesten és Pest vármegyében keresik a legtöbb eladó vagy kiadó ingatlant, a legkevesebbet pedig Békés vármegyében. A rangsor második és harmadik helyezettje azonban megfordult. Míg az év elején Veszprém vármegyében kerestek többen célzottan ingatlant, az áprilistól júniusig terjedő időszakban már Fejér vármegyében.

Változó négyzetméterárak

Az átlagos négyzetméterárak a portál teljes aktív hirdetésállományát tekintve 2024 második negyedévében a legnagyobb mértékben a házak esetén emelkedtek. Ezek az ingatlanok 6,6 százalékkal drágultak a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. A lakások négyzetméterárai mérsékeltebben, 2,3 százalékkal drágultak, a nyaralók négyzetméterára 1 százalékkal lett olcsóbb tavaly júniushoz képest.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

“2024 tavasza meghatározó volt az ingatlanpiacon az árak tekintetében. A lakásoknál áprilisban, a házak és az új építésű lakások esetében májusban kiugróan magasan voltak a négyzetméterárak. A szokásos nyár eleji keresletcsökkenés viszont az ingatlanárakra is hatott, ami a márciusban tapasztalt szinthez csökkent vissza” – emelte ki Lipták Zsuzsa.

Az ingatlanhirdetések száma 2024 második negyedévében 2023 ugyanezen időszakához képest 44 százalékkal, míg a kiadó ingatlanoké 21 százalékkal emelkedett. A legtöbb eladó ingatlant az idén áprilistól júniusig tartó időszakban Budapesten, majd Hajdú-Bihar és Pest vármegyékben hirdették meg, a legkevesebbet pedig Tolna és Nógrád vármegyékben.

Címkék:
lakás, lakásvásárlás, ingatlan, otp, lakáspiac, ingatlanpiac, kereslet, ház, lakások, házak,