Így érezzük biztonságban magunkat az utcán: újabb 1 300 embercsempész került szabadlábra

Pénzcentrum2024. július 24. 09:52

A BVOP adatai szerint idén július elejéig 2297 külföldi embercsempészt engedtek szabadon, ám a börtönök zsúfoltsága továbbra is fennáll- írja a HVG.  A külföldi fogvatartottak aránya tavaly májushoz képest 13%-ról 5,7%-ra csökkent.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) friss adatai alapján július elejéig már összesen 2297 külföldi embercsempészt engedtek szabadon (közülük 16-an kerültek vissza a szabályok megsértése miatt), ám ez sem oldotta meg a börtönök zsúfoltsági problémáit. A börtönök állapota is romlik: augusztus elején kiürítik a győri börtönt, az ott fogva tartottakat más intézményekbe szállítják. Ősszel három további börtön zárhat be. A jelenlegi 17 939 fogvatartottra 17 998 férőhely jut, ami teljes kihasználtságot jelent, bár ez javulás a korábbi 142%-os telítettséghez képest.

A kormány tavaly több száz külföldi embercsempészt helyezett reintegrációs őrizetbe, akiknek 72 órán belül el kellett hagyniuk az országot. Ez a lépés feszültséget okozott Ausztriával, amely szigorúbb határellenőrzést vezetett be.

Címkék:
otthon, kormány, szabadság, börtön, embercsempész,