HelloVidék • 2024. július 19. 08:15
A mák már ősidők óta a magyarok kedvelt konyhai alapanyagai közé tartozik. Nem véletlenül, hiszen a máktermesztés hosszú múltra tekint vissza vidékünkön, és bár ma már szigorú szabályok szerint folyik, számos autentikus és egyszerű, mégis nagyszerű ételünk alapját képezi. A HelloVidék megnézte, mit érdemes tudni a kerti mákról és rokonairól, mikor történik a betakarítása, milyen jogszabályokat kell betartanunk, és milyen különlegességek és hagyományok kötődnek hozzá!
A mák az egyik legértékesebb gyógyszer- és élelmiszeripari növényünk, és bár a termesztése Magyarországon jelentősen visszaesett, még mindig központi szerepet játszik a gasztronómiánkban. Nehezen képzelhetjük el az étkezéseinket nélküle, legyen szó egyszerű menzás mákos tésztáról vagy a karácsonyi bejgliről. Szinte minden magyar háztartás konyhájában találunk belőle néhány zacskóval. Kipróbált receptben bemutatják, hogyan készíthetünk belőle ínycsiklandó mákos guba tortát, meggyel megbolondítva, és bőséges tejszínhabbal díszítve!
A mák egy több ezer éves múltra visszatekintő kultúrnövény, amely valószínűleg Közép-Ázsiából származik, de ma már az egész világon elterjedt. Az első civilizáció, amely a mákot termesztette, a sumér volt. Ők már időszámításunk előtt 4000 évvel is ábrázolták ezt az értékes növényt korabeli rajzaikon