Döntött a parlament: ennyi volt, végleg eltörlik az óraátállítást

Portfolio2024. július 17. 09:44

Az ukrán parlament kedden jóváhagyta azt a javaslatot, amely 2025-től eltörli az óraátállítást - írja a Portfolio.  

Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegram-oldalán arról számolt be, hogy a Verhovna Rada 261 képviselőjének támogatásával elfogadta az óraátállítás eltörléséről szóló javaslatot.

Ukrajna, amely a kelet-európai időzónában található, eddig az Európa nagy részén megszokott módon váltott a téli és nyári időszámítás között.

Azonban az idén október 27-én lesz az utolsó óraátállítás: az órákat visszaállítják a téli időszámításra, és innentől kezdve ez marad érvényben, a nyári időszámítás megszűnik. Ez azt jelenti, hogy a magyar nyári időszámítás alatt Ukrajnában ugyanannyi lesz az idő, mint Magyarországon.

Az Európai Parlament már 2019 márciusában nagy többséggel megszavazta az óraátállítás eltörlését, de a tagállamoknak kellene eldönteniük, melyik időzónát választják. Azóta azonban nem született döntés, így az óraátállítás továbbra is fennmarad az EU tagországaiban.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Gyakori érv, hogy az óraátállítás kérdésénél sürgetőbb ügyek is vannak napirenden, először a koronavírus-járvány, majd az ukrajnai háború. Érdekes, hogy Ukrajnában, ahol pusztító háború zajlik, mégis sikerült időt szakítani az óraátállítás eltörlésére, amelyet a legtöbben nem kedvelnek.

 

Címkék:
óraátállítás, nyár, parlament, ukrán, időszámítás, háború,